BB>Ontvangen: open brief van Stichting Behoud Cultureel Erfgoed Den Helder
Alle raadsfracties ontvingen mbt hotel Willemsoord, genaamd Kleine Werf onderstaande OPEN BRIEF, BB onderschrijft deze brief volledig
In 1933 kreeg de stedenbouwkundige professor Wieger Bruin van het gemeentebestuur een verzoek om ondersteuning bij het ontwerpen van de ruimtelijk inrichting van Den Helder. Direct na WOII is professor Bruin gestart met de herinrichtingsplannen van de gebieden die door de oorlog beschadigd en/of vernietigd waren, zoals de Linie, Oud Den Helder, enz. En hierop aansluitend Nieuw Den Helder en in 1962 De Schooten. Alvorens aan het ontwerp voor het stadshart te beginnen, was hij van oordeel dat het station enkele honderden meters naar het zuiden moest worden verplaatst. Toen dat in 1950 was gerealiseerd, zei hij: “nu is eindelijk de tijd gekomen om aan deze onhoudbare toestand een einde te maken en een stadshart te maken waaraan grote behoefte is en waar het stadsleven zich kan ontplooien”. Zijn plan was om alle dienstverlenende bedrijven, het gemeentehuis, het postkantoor, de horeca, bankgebouwen, de schouwburg en de bibliotheek rondom één groot plein, omzoomd door bomen, te realiseren. Het stadhuis recht tegenover het station en het plein bereikbaar van alle kanten.
Het plan is slechts gedeeltelijk doorgegaan omdat er geen geld was voor een nieuw stadhuis en er ook een discussie ontstond over het verwijderen van de watertoren. Na 1963 werd het stedenbouwkundig bureau Vink Van Der Kuylen gecontracteerd. Dit bureau had een heel andere visie op de ontwikkeling van de stad. Zij gingen van start met de ontwikkelingen in Julianadorp en Den Helder (noordelijke randweg). De bestaande vastgestelde plannen (en investeringen) kwamen hiermee op losse schroeven te staan. Vervolgens gingen andere bureaus van start met onder andere de ontwikkeling van de Rijkswerf, zoals Nederland Overzee. Daarna werd bureau Quadrat aangetrokken voor de ontwikkeling van de binnenstad en Willemsoord. Deze plannen werden voor Willemsoord gedeeltelijk vastgesteld en voor de stad verworpen..
pag. 1/2
Op 10 november 2020 kregen wij als Stichting Behoud Cultureel Erfgoed een uitnodiging van de gemeente (Wouters) en Zeestad (Vreugdenhil) om van gedachten te wisselen over de realisatie van het stadhuis op Willemsoord. Als inleiding gaf de heer Vreugdenhil te kennen dat het zijn idee was om naast de schouwburg ook het stadhuis naar Willemsoord te verplaatsen. Op onze vraag of de gevolgen van deze locatie, voor wat betreft kosten, bereikbaarheid, verlies aan cultureel erfgoed en gevolgen voor de gebruikers van de desbetreffende gebouwen ook in de beschouwing waren genomen, werd niet gereageerd. Ook op de vraag hoe dit politiek en juridisch gezien mogelijk is omdat in alle voorgaande coalitiebesluiten en in de bestemmingsplannen is beschreven dat deze gebouwen in het centrum moeten komen, kwam geen antwoord. Op de opmerking dat het besluit zéér ondemocratisch tot stand was gekomen, werd ook niet gereageerd.
Het stadscentrum begon al af te brokkelen toen de brandweer en de politie vertrokken . Met het vertrek van enkele andere openbare voorzieningen, de horeca, de schouwburg, de bibliotheek en nu ook het stadhuis is er geen stadscentrum meer. Het “accent” volgens Vreugdenhil ligt nu op wonen. Dit is geen “binnenstad” meer, maar een verplaatsing van de binnenstad . Het stadscentrum op Willemsoord staat stedenbouwkundig qua infrastructuur, bereikbaarheid en karakteristiek excentrisch op een totaal verkeerde locatie. Het aanpassen van deze infrastructuur is onmogelijk tenzij Willemsoord als maritiem cultureel historisch centrum wordt opgeheven. Dit laat overigens niets af van de kwaliteit van de gebouwen zelf .
BB Den Helder & Julianadorp is met 7 gekozen zetels de grootste partij in de gemeenteraad van Den Helder
Ons meldpunt klachten lokale overheid is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email: uwmeldpunt@gmail.com
Mobiel: 0630525721
Of vul onderstaand contactformulier in
Ons meldpunt WMO Klachten is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email: wmoklachten@gmail.com
Mobiel: 0630525721
Of vul onderstaand contactformulier in
Contact ons, uw mening telt!
Na invullen op bevestigen klikken
Voor meer NIEUWS klik HIER
Wie zijn wij? klik HIER