Video: Woordvoering, amendement en motie referendum omtrent Dijkzoneplan/Dijkkwartier
Afgelopen maandag kondigde onze fractievoorzitter Sylvia Hamerslag ons amendement en motie referendum omtrent Dijkzoneplan/Dijkkwartier aan.
Het college raadt deze volksraadspleging af omdat deze geld kost.
Dus uw mening ophalen, nee dat mag geen geld kosten, maar al die mooie bijeenkomsten, folders etc gericht op informeren, welke er vanuit gaan dat deze plannen gerealiseerd gaan worden, daar wordt wel in geïnvesteerd.
Het college haalde tevens aan dat bij een referendum iedereen over de inhoudt geïnformeerd zou moeten worden en dat dit tijd kost.
Wat ons betreft is iedereen ondertussen al ruim geïnformeerd over deze plannen, dit argument kan zo de prullenbak in.
Tien miljoen is er nodig om de Seasaw te verwezenlijken. Het college vraagt de raad vijf ton beschikbaar te stellen, de rest moet van fondsen komen. Er is ook nog wat geld over van De Kop Werkt, dat bedrag komt bovenop de vijf ton.
In het coalitie zijn GroenLinks en Stadspartij, beide twee zetels, tegen de Seasaw. GL probeert het plan met een wijziging in de kadernota van tafel te krijgen. Wat GL betreft geeft de raad die vijf ton niet en wordt het plan geschrapt. In het amendement van GL staat: ’Wat onze dijk aantrekkelijk maakt is de pure functionaliteit, waardoor alle aandacht uitgaat naar de zee. De Seasaw is overbodig om van de zee te genieten. Als verbinding van de stad met de zee volstaat een fraaie, nieuwsgierig makende trap met invalidenopgang, die stukken goedkoper is. GroenLinks is van mening dat het geld en de tijd die in de realisatie gestoken moeten worden, beter besteed kunnen worden aan andere doelen in de stad.’
Maar volgens wethouder Michiel Wouters is het niet gebruikelijk om over een woningbouwplan een referendum te houden. ,,Over het Willem Alexanderhof is ook geen referendum gehouden.’’ Bovendien kost het houden van een referendum geld. Voordat een referendum kan worden gehouden moet iedereen goed zijn geïnformeerd over het onderwerp. Voor zo’n campagne is geld nodig, zegt Wouters. Omdat Den Helder al miljoenen tekort komt, is een geldverslindend referendum volgens hem geen goed idee.
Wouters legt uit dat de Seasaw meer is dan een kunstwerk: ,,Het geeft ook een indicatie van de actuele waterstand. Ook is het een onderdeel van natuureducatie. Onder aan de dijk zit een natuureducatiecentrum. Daar wordt informatie gegeven over de klimaatverandering en de invloed van de zeespiegelstijging.’’ De vijf ton die het college als cofinanciering aan de raad vraagt voor de Seasaw wordt volgens Wouters pas aangesproken als de rest van de tien miljoen euro door fondsen is toegezegd.
Stadspartij is tegen de Seasaw én het voorstel om geld te geven aan De Nollen. De fractie voelt wel wat voor het voorstel van Samen Actief, zegt fractievoorzitter Harrie van Dongen. ,,Laat de bevolking er maar een uitspraak over doen.’’
Waarvoor hebben wij immers anders een referendumverordening?
Behoorlijk Bestuur is met 7 gekozen zetels de grootste partij in de gemeenteraad van Den Helder
Ons meldpunt klachten lokale overheid is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email: uwmeldpunt@gmail.com
Mobiel: 0630525721
Of vul onderstaand contactformulier in
Ons meldpunt WMO Klachten is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email: wmoklachten@gmail.com
Mobiel: 0630525721
Of vul onderstaand contactformulier in
Contact ons, uw mening telt!
Na invullen op bevestigen klikken
Voor meer NIEUWS klik HIER
Wie zijn wij? klik HIER