2024 september 11 Gisteravond was onze Fractievoorzitter Sylvia Hamerslag aanwezig bij bewonersbijeenkomst in Hollands Kroon.

Gisteravond was onze Fractievoorzitter Sylvia Hamerslag aanwezig bij bewonersbijeenkomst in Hollands Kroon.

Gisteravond was onze Fractievoorzitter Sylvia Hamerslag aanwezig bij bewonersbijeenkomst in Hollands Kroon.

 
Wij maken ons samen met de andere oppositiepartijen hierover zorgen, omdat de locatie Balgweg tegen onze gemeentegrens ligt.
💙❤️Behoorlijk Bestuur, Beter voor Den Helder, PVV Den Helder en fractie Pastoor overwegen nu om 16 september deze zorgen nogmaals bij ons college onder de aandacht te brengen.

Zo’n 200 inwoners lieten gisteravond luid en duidelijk hun zorgen horen over de plannen voor een asielzoekerscentrum in Breezand en opvang in Anna Paulowna en Nieuwe Niedorp. Hoewel er ook steun was, klonk vooral onrust. “Er is niets te doen voor ze, de overlast neemt jaarlijks toe. Ik wil dit hier gewoon niet. Punt.”

Ruim een uur is er uitgetrokken voor vragen tijdens een informatiebijeenkomst van de gemeente Hollands Kroon, maar dat is eigenlijk nog niet genoeg. Veel inwoners voelen zich gepasseerd door de gemeente, met het idee dat hun bezwaren er toch niet toe doen en de opvanglocaties er hoe dan ook zullen komen. En in zekere zin is dat ook zo, zegt wethouder Mark Versteeg. “Wel kan bij volgende informatiebijeenkomsten in oktober worden meegedacht, bijvoorbeeld over de hoeveelheid groen om de opvang.”

Veel inwoners uiten hun zorgen over wie er precies opgevangen zullen worden in Hollands Kroon. “Want wat nu als er een raddraaier tussen zit? Er zitten veel goede mensen bij, maar er zijn ook veel mensen die niet deugen.” 

Een medewerker van het COA vertelt dat haar ervaring met de opvang in Den Helder positief is, en dat ze daar weinig overlast ervaart. Bovendien worden alle mensen eerst in Ter Apel gescreend voor ze verder in Nederland worden geplaatst. In principe komen hier daarom geen ‘kansarme’ asielzoekers, zegt ze.

Locaties

Verder begrijpen mensen niet hoe de gemeente Hollands Kroon bij deze locaties is gekomen. Ze verdenken de gemeente ervan de locaties zelf voorgesteld te hebben, waarna onder het mom van participatie de bewoners wordt voorgelegd dat ze wel degelijk hebben meegedacht.

Veel bewoners begrijpen ook niet waarom de Balgweg in Breezand is gekozen als locatie, aangezien het COA vereist dat er geen groot open water in de buurt mag zijn. Vlak bij deze plek ligt een kanaal. De geruststelling dat de locatie is goedgekeurd en dat er maatregelen komen om te voorkomen dat mensen in het water vallen, biedt weinig geruststelling.

Ook roept de locatie in Nieuwe Niedorp vragen op, vooral omdat deze dicht bij een tankstation ligt. Omwille van veiligheidseisen mag er in de nabijheid van zo’n tankstation geen bebouwing zijn. De eigenaar maakt zich zorgen: “Het gebied zit tegen een ondergrondse tank aan. Vroeger mocht er binnen 250 meter van het tankstation niets worden gebouwd en nu ineens wel?” Hij vraagt zich af of de gemeente haar huiswerk wel goed heeft gedaan en vindt bovendien dat er met twee maten wordt gemeten. Datzelfde argument hoor je ook als het gaat om de verkeersveiligheid. “Want als wij iets vragen, gebeurt het niet, en nu kan het wel?”

Den Helder

Een andere aanwezige denkt bovendien dat de gemeente Den Helder niet blij zal zijn met de asielopvang in Breezand. “Het zit in het uiterste puntje van Hollands Kroon, dicht bij Den Helder waar al twee asielzoekerscentra zijn. Naar mijn gevoel wordt het gewoon op het bordje van Den Helder gelegd.” Het Helderse gemeenteraadslid Sylvia Hamerslag is er ook bij en geeft aan dat ze het roerend met deze persoon eens is. Ze vreest (verdere) overlast en wil maandag bij de gemeenteraadsvergadering in haar stad een motie hierover voorleggen.

Maar niet iedereen is negatief. Er zijn ook voorzichtige positieve geluiden te horen. Zoals van een mevrouw uit Anna Paulowna die het ‘onmenselijk’ vindt dat mensen afwijzend reageren. Je zal zelf maar in zo’n situatie zitten, zegt ze. “Laten we meedenken, niet tegenwerken. Zoek een oplossing, kijk over de grenzen heen en dan gaat het beter met ons allemaal.”

Op 19 september buigt de gemeenteraad zich over de plannen voor asielopvang. Als het definitieve collegebesluit aan het eind van de maand is genomen, wordt gestart met meer informatiebijeenkomsten en zullen de benodigde vergunningen worden aangevraagd.

 

Behoorlijk Bestuur is met 7 gekozen zetels de grootste partij in de gemeenteraad van Den Helder

Ons meldpunt klachten lokale overheid is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email:  uwmeldpunt@gmail.com  
Mobiel:  0630525721

Of vul onderstaand contactformulier in

 

Ons meldpunt WMO Klachten is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email:  wmoklachten@gmail.com  
Mobiel:  0630525721

Of vul onderstaand contactformulier in

Contact ons, uw mening telt!

Na invullen op bevestigen klikken

Naam *

Email *

Onderwerp (optie)

Bericht aan ons


 Voor meer NIEUWS klik HIER


Wie zijn wij? klik HIER