Woordvoering Behoorlijk Bestuur Den Helder en Julianadorp:
 
Heer Doesburg en Veenstra, bedankt voor het inspreken en het college voor het beantwoorden van de technische vragen.
 
Namens Behoorlijk Bestuur Den Helder en Julianadorp willen wij onze zorgen uiten over het huidige bestemmingsplan voor Tillenhof 2. Dit project roept bij de omwonenden, maar ook bij ons als politieke vertegenwoordigers, veel vragen en onduidelijkheden op. Wij staan voor een transparant, rechtvaardig en verantwoord bestuur, en het is van groot belang dat deze waarden worden gewaarborgd bij de uitvoering van dit plan.
 
Mijn eerste vraag is of onze vragen betreffende de grondexploitatie ook beantwoord kunnen worden door de aanwezige wethouder. Zo niet, kan desbetreffende wethouder dan ook aanwezig zijn?
 
Beantwoording wethouder: Klopt de grondexploitatie zit nu ook bij mij in de portefeuille. Grondexploitatie en grondverwerving
 
We zitten nu in een andere procedure. Het bestemmingsplan, is dit financieel voor de raad nog steeds acceptabel, ook al moet er geld bij? In de grondexploitatie is rekening gehouden met de aankoop van deze grond, maar deze aankoop heeft tot op heden nog niet plaatsgevonden. Hiervoor was een bedrag gereserveerd, maar er zijn intussen meerdere gegadigden voor dit stuk grond. We denken daarom dat er een herberekening moet komen. Als de grondexploitatie uit de hand loopt of het te lang duurt, wordt het duurder en moet dit uiteindelijk terug naar de raad. Kunt u hier verduidelijking over geven? En is er al een ontwikkelaar in beeld? Gebaseerd op het stedenbouwkundig schetsplan moet het e.e.a. natuurlijk wel haalbaar blijven.
 
Bedrag is meegenomen in de grondexploitatie, maar dit loopt nog. Indien het niet rondkomt, de aankoop van de grond voor de raadsvergadering, wordt deze verschoven en wordt er opnieuw naar gekeken. De ontwikkelaar wordt Woningstichting en het worden alleen huurwoningen, zelfs enkele sociale huur.
 
Parkeerplaatsen en duurzaamheid
Technische beantwoording is prima. Dit hadden wij van Behoorlijk Bestuur Den Helder en Julianadorp in het verleden ook al aangegeven. Aanvulling van de inwoners: geen verzoek voor inpassing van parkeerplaatsen, hier was bezwaar op gemaakt en voldoet niet aan het recht voor 1 januari 2024. Tevens kan in het nieuwe ontwerp nauwelijks gedraaid worden op de weg, wat natuurlijk de verkeersveiligheid niet vergroot. Kunt u dit verduidelijken?
 
Beantwoording wethouder: Alles is behandeld en toegevoegd, daar moet u het mee doen.
 
Participatie en betrokkenheid van bewoners
Een van de speerpunten van Behoorlijk Bestuur is dat de bewoners altijd gehoord moeten worden. Er zijn signalen dat er onvoldoende participatie en overleg is geweest met de omwonenden. Wij vragen de wethouder of zij dit proces nader kan toelichten en wat er is gedaan met de ingediende zienswijzen. De gemeente wil de indieners van de zienswijzen op het ontwerpbestemmingsplan Tillenhof graag spoedig informeren over de beantwoording van de zienswijze en het vervolgproces (inclusief een inspreekmogelijkheid in de commissiebehandeling).
 
De zienswijzen zouden ook allemaal naar ons gestuurd worden, zoals de wethouder eerder aangaf in de commissie. Deze zijn wederom niet toegevoegd aan de stukken. De antwoorden zijn vrij summier en zonder goede onderbouwing beantwoord in het voordeel van de gemeente. Bewoners ervaren deze antwoorden heel anders, wat het vertrouwen in de politiek niet vergroot.
Dit vinden wij onacceptabel, aangezien inspraak een kernwaarde van behoorlijk bestuur is.
Doelgroep en geschiktheid van de woningen
Er wordt beweerd dat de woningen voor ouderen bedoeld zijn, maar gezien de hoogteverschillen en de toegang via trappen, betwijfelen wij of deze woningen daadwerkelijk geschikt zijn voor senioren. Wij vragen om een heldere uitleg over de doelgroep en een indicatie van de koop- en huurprijzen. Het lijkt ons noodzakelijk dat er alternatieven worden overwogen als blijkt dat deze woningen niet toegankelijk genoeg zijn voor ouderen.
 
Beantwoording wethouder: Woningen zijn allemaal geschikt voor ouderen, ze zijn zelfs rolstoeltoegankelijk.
 
Verkeersoverlast tijdens de bouw
Tijdens de bouw zal er sprake zijn van beperkte toegang tot het gebied. Dit kan leiden tot overlast voor de omwonenden, vooral omdat er slechts één toegangsweg is. Wij stellen voor om zowel de overlast voor bewoners als de toegang voor hulpdiensten te waarborgen ten allen tijde, zeker ook vanwege de medische gesteldheid van omwonenden.
Beantwoording wethouder: Er wordt bij de uitvoering rekening mee gehouden.
 
Waterbeheer en ophoging
Een belangrijk aandachtspunt betreft de waterveiligheid en de maatregelen voor waterberging. Er is een fout ontdekt door de ontwerpster met betrekking tot het hoogteverschil, de hoogte is 4,7 of 4,9 meter en niet 4 meter, wat belangrijke informatie kan zijn voor de waterafvoer en eventuele overlast. Behoorlijk Bestuur is van mening dat de voorgenomen maatregelen onvoldoende zijn om overlast door regenval te voorkomen. De voorziene halfverharde delen kunnen bovendien zorgen voor gladheid en gevaarlijke situaties. Wij willen dat er nader onderzoek wordt gedaan naar de gevolgen van het plan op de waterveiligheid en roepen de wethouder op om hier actie op te ondernemen. Wij zijn het niet eens met de inzichten uit het onderzoek. Er worden veel bomen gekapt die momenteel bijdragen aan de waterhuishouding, en wij denken dat de geplande maatregelen niet voldoende zijn.
 
Verduidelijking voor het hoogteverschil: er wordt 4 meter aangegeven, maar dat is minimaal 4,7 tot 4,9 meter. Dit wordt schriftelijk beantwoord. Hoogheemraadschap is hierbij betrokken en zij gaan mee dat het in orde is. Wat betreft de bomen die worden gekapt vanwege iepziekte.
 
Onze Conclusie
 
Behoorlijk Bestuur Den Helder en Julianadorp vraagt om volledige transparantie, betrokkenheid van de inwoners en zorgvuldigheid bij de uitvoering van het bestemmingsplan Tillenhof 2. Wij zullen deze punten blijven benadrukken en verwachten dat de wethouder en het college hier snel en adequaat op reageren. Het bestemmingsplan zou expliciet als bescherming voor bewoners moeten fungeren, maar het lijkt erop dat dit niet goed wordt nageleefd. Wij adviseren dan ook dat het bestemmingsplan nog niet besluitrijp is zolang niet alle openstaande zaken zijn afgehandeld.