2024 september 24 Video, Woordvoering: Ons Erfgoed: Willemsoord & de Stelling.

Video, Woordvoering: Ons Erfgoed: Willemsoord & de Stelling.

Video, Woordvoering: Ons Erfgoed: Willemsoord & de Stelling.

Ons Erfgoed: Willemsoord & de Stelling.
een basisnotitie…
Er is een Panteia-rapport…
een basisnotitie… een startnotitie… een RIB (raadsinformatiebrief) en allerlei besprekingen.
We vallen over elkaar heen…
Ik zie werkelijk waar door de boom het bos niet meer als het gaat om het scheiden van erfgoed…
 
En over Willemsoord BV:
Wie gaat er nou waar over…?
En ik hoopte dat met dit document wel wat duidelijkheid is…
Dit is natuurlijk de uitkomst van het Panteia-onderzoek.
Deels, want het gaat inderdaad om stap 3…
Ik was eerst blij…
totdat ik inderdaad zag dat er dus vijf partijen gaan over een uitvoering op Willemsoord…
Over het erfgoed: dan gaat het over evenementen, over het erfgoed zelf, het gaat over parkeerbeheer en het gaat over ontwikkeling op Willemsoord!
Ik weet niet meer wie wat doet en waar ligt dan de regie en wie gaat daarover uiteindelijk…?
 
Er is ook een directeur-bestuurder van Willemsoord in het organigram opgenomen, dat is ook bij directeur aangesteld zie ik in het organigram bij Stichting Erfgoed Den Helder. Wat zijn zijn of haar taken hierin en hoever reikt dat eigenlijk?
Waar worden zij beperkt als ze allebei ook een raad van commissarissen hebben als het gaat om het aantrekken van subsidies…?
Het verstrekken ervan vanuit de raad natuurlijk, die daar een goedkeuring voor moet geven.
Dus er is heel veel, en ik zie door de bomen het bos niet meer…!
Dus ik hoop dat de wethouder mij daar dadelijk over kan inlichten hoe we dat nou het beste kunnen gaan doen…
 
Het heet nu een basisnotitie…
We zijn blij dat er steeds meer aandacht komt voor het culturele en historische erfgoed in Den Helder en dat er vanuit verschillende hoeken wordt meegedacht.
Dat is een goede ontwikkeling:
Toch willen we nogmaals benadrukken, iets wat Behoorlijk Bestuur al meerdere keren heeft aangegeven, dat er weinig expertise aanwezig is op het gebied van onderhoud…
beheer en ontwikkeling van rijksdocumenten.
Dit geldt voor de gemeente, de Raad van Toezicht en zeker ook voor Zeestad!
 
Daarom is het echt noodzakelijk, vinden wij, dat de nieuwe organisatie Willemsoord BV een directeur krijgt die de passie, kennis en doorzettingsvermogen heeft, specifiek op het gebied van erfgoedbeheer, onderhoud en restauratie. We hebben het hier namelijk nog steeds over, zoals we hiervoor ook hebben gehad in de startnotitie, over het goud van Den Helder…!
 
Op basis van de notitie willen we wel een paar opmerkingen maken:
Wat opvalt, is dat voor beheer van Willemsoord maar liefst vijf organisaties betrokken zullen worden:
 
Willemsoord BV
 
Stichting Erfgoed Den Helder
 
Zeestad
 
de gemeente
 
Port of Den Helder…!
politie heb ik ook nog gelezen die er in mee zit, de marine zit er nog bij.
 
 
Dit betekent dat voor elk besluit vier tot vijf handtekeningen nodig zijn…!
Daarnaast vragen we ons af of het onderbrengen van medewerkers bij Willemsoord BV de kans op Pom-status (publiekrechtelijke organisatie monument) niet in gevaar brengt…! Dit moet echt eerst goed worden uitgezocht…
Verder vinden we het wel een goed idee om de gronden en de kades bij de gemeente onder te brengen.
 
Willemsoord is een beschermd stadsgezicht met zowel de grond als de gebouwen. Het lijkt ons vreemd om daar één onderdeel uit te halen en als gemeente zelf de leiding te nemen.
Bovendien wordt het bijna onmogelijk om subsidies aan te vragen voor zaken die met de grond te maken hebben.
Ook het organiseren van evenementen kan dan niet meer door Willemsoord BV, maar zal door de gemeente moeten worden gedaan…!
Wat betreft openbare orde en veiligheid blijft dat gewoon een taak bij de burgemeester…!
 
Even terug over de grond: de stap 3 is toen niet uitgevoerd want dat had te maken met de overdragsbelasting wat ik heb begrepen, en mijn vraag ook aan de wethouder is waarom dat nu dan wel kan…?
 
Den Helder is historisch gezien een nautische stad, en daaraan moet Willemsoord BV niet alleen verantwoordelijk zijn voor het beheer en onderhoud van Willemsoord, maar ook voor de verdere ontwikkeling daarvan.
 
Die kennis ligt wel bij de bestuurder van Stichting Erfgoed in Den Helder en niet bijvoorbeeld bij Zeestad…!
Zeebad Huisduinen valt nu nog onder Willemsoord BV maar zou volgens ons opgeheven moeten worden…! Die bestaat namelijk helemaal niet.
Korte lijnen zijn belangrijk om te voorkomen dat er eindeloos overlegd moet worden. Wat ons verder opvalt is dat in de notitie nauwelijks aandacht is voor toerisme…!
 
In de andere commissie wordt momenteel het beleidskader toerisme:
cultuur en toerisme, geadviseerd voor de raad. Daarin wordt heel veel erfgoed benoemd…!
En dit is ook wat ik bedoel:
Hier hebben we het weer over erfgoed en over Willemsoord BV.
Terwijl aan de andere kant zaken worden vastgesteld straks in de raad wat over het erfgoed gaat.
Dat is vreemd…!
Onder andere short stay op Willemsoord bijvoorbeeld.
 
We staan verder achter het idee om Willemsoord BV ook de gronden van Stichting Erfgoed Den Helder te laten overnemen. Maar dat betekent wel dat Willemsoord BV ook de leiding moet nemen in de restauratie van de Stelling van Den Helder, met name de fortificatie.
 
Tot slot, we begrijpen dat er een wethouder is voor cultuur en dat de nieuwe wethouder Willemsoord dit gaat oppakken, maar voor duidelijkheid en efficiëntie vinden wij dat heel erfgoedbeleid met alles erop en eraan onder één wethouder zou moeten vallen.
 
Een vraag:
Willemsoord BV zal de handhaving van parkeerbeheer etcetera gaan beheren. De rol van politie, Port of Den Helder, citymarketing etcetera, dat is ons wel duidelijk.
 
maar de rol van Zeestad staat hier niet in! Door wie wordt zij bestuurd..? Want zij zijn natuurlijk momenteel uitvoerend, in opdracht van… Wat is hun rol en welke beperkingen hebben zij vooral…? …!
Het personeel wordt ingehuurd door Willemsoord, terwijl in het organogram staat dat het net andersom is?
 
2e instantie:
Eén vraag stond nog open: dat ging over de overdragsbelasting.
Waar is die dan nu..?
Waarom kan dat nu wel..?
Als grond wordt overgeheveld..?
Dan heb ik eigenlijk misschien een verzoek wat misschien niet heel gewoon is, maar dit document is niet helemaal helder. Dan krijgen we nog een commissie en dan gaan we het hopelijk concretiseren…?
 
Maar daar heb ik niet echt alle hoop in gezien andere commissies hiervoor eigenlijk hetzelfde, dan heet het een ander document, startnotitie…
Ik wil eigenlijk vragen of het mogelijk is dat er, wij zijn niet echt voor adviescommissies, maar dat er een adviesraad komt van mensen die er kennis van hebben: in de Stelling van Den Helder, in Willemsoord BV, etc.
 
Dat die bij elkaar zitten voor dit document en eigenlijk de hele transitie van Stichting Erfgoed Den Helder en Willemsoord BV, en dat die dit gaan concretiseren.
Ik heb begrepen ook dat er in december bijvoorbeeld meer ruimte vrij is gekomen omdat er allerlei commissies over zijn geheveld naar 2025, naar Q1 en Q2.
En of we dan verder in Q4 dit kunnen opschuiven… zodat er een commissie wordt ingesteld op het moment dat dit geconcretiseerd is.
Want ik denk dat dit een beetje een wazig stuk blijft… Ik hoor er meerdere partijen over. En misschien is dit een advies richting de wethouder dat hij daar wat mee kan. Dat verzoek krijg ik overigens ook van buiten. Mensen die zich ermee kunnen bemoeien en willen bemoeien. En ik zou zeggen maak daar gebruik van…!

Wethouder:  De raad zal worden gevraagd om op 7 november te besluiten over deze basisnotitie. En deze basisnotitie zal gelden als het plan van aanpak of eigenlijk het startschot, om te komen tot de daadwerkelijke uitvoering daarvan.

 
3e instantie:
Mijn andere vragen over een werkgroep of een adviescommissie zijn daarin niet beantwoord. Dit is zo belangrijk wat hier gebeurt om een document te gaan maken voor we hebben het ook weer over het woord duurzaam, dus op een lange termijn vast te gaan stellen.
 
Hier hangen miljoenen aan vast
Echt miljoenen…!
Er is ook miljoenen natuurlijk geïnvesteerd in Willemsoord.
 
En ik denk als we dit stukje onderdeel… stukje goud hebben dan moeten we dat gaan houden ook zo, mede ook door de stelling en de fortificatie, wat ook nog eens een keer aan onderhoud miljoenen gaat kosten.
 
 
Ik vind 7 november vind ik dichtbij. Maar dat is mijn persoonlijke mening. Om met de volgende commissie dit stuk te gaan behandelen. Naar een advies voor de raad. En die moet het op 7 november vaststellen. Terwijl er nog andere documenten zijn die hier rakelings tegenaan schuren, dus een recreatie en toerisme wat nu wordt behandeld in de andere commissie… et cetera er nog een startnotitie ligt, dat die nog lopende zijn en inderdaad dat de voorzitter aangaf in januari en februari nog terug gaan komen, ik vraag toch een een werkgroep dan wel adviescommissie of uitstel van, ik vind 7 november vind ik in de echt echt echt snel…!
 
om dit… deze organisatie dat is waar we het over hebben vast te gaan stellen naar aanleiding van het rapport van de panteia.
 
Wat we hier dus eigenlijk ophalen is dus als deze basisnotitie, is eigenlijk de start om te komen met dat plan van aanpak. Dus eigenlijk kunt u dit zien is dat ik hier als wethouder een opdracht ook bij de raad ophaal. ook om te zien nu uw input voor dit stuk. Dat nemen wij mee terug en dat stelt u dus ook straks vast. Waardoor ik straks met de werkgroep die zit waar alle partijen in vertegenwoordigd zijn, waar ook heel veel expertise in zit, kan komen tot een plan van aanpak die we uiteindelijk ook weer door de besluitvorming heen kunnen brengen.
 
4e instantie:
 
Ja, dan is het voor mij wel helderder geworden inderdaad. Dank u wel.
 
Als de wethouder kan aangeven kan vaststellen dat dus in de commissie van 7 november daar hebben we het over of is dat de raad?
 
wethouder: de raad
Dat daar wordt vastgesteld dus wat de lijnen zijn.
Dus dan heb ik het over wie doet wat. Dat wordt daarin met dit document want dit is een voorzet een opzet.
 
5e instantie:
 
Wat we net hebben gevraagd namelijk.
Dat het niet duidelijk is van wie in verantwoordelijkheid ligt nou waar
Wie vraagt wat aan…?
vijf organisaties op Willemsoord
En wie besluit wat…?
Dat is een concrete vraag die ik had. Dat die dus uiteen is gezet geconcretiseerd zoals ik dat noem.
Als dat dan duidelijk is dan wordt dat het document voor de vervolgstap.
 
Wethouder:
Ik gaf aan dat daar een kleine nuance in zit.
Want het lijkt nu alsof u van mij verwacht dat op 7 november eigenlijk het organigram aan u wordt gepresenteerd.
En dat is dus niet zo…!
Dat is onderdeel van het plan van aanpak wat we naar aanleiding van de opdracht van uw raad aan u gaan leveren. Want dat maakt namelijk ook uit bijvoorbeeld als je het hebt over overdrachtsbelasting.
Maar ook over exploitatie maar ook over eigenaarschap.
Dat maakt namelijk heel veel uit in hoe je die organisatie optuigt.
 
Het triggert mij in ieder geval naar de vraag, wie dan de subsidie aan gaat vragen voor het onderhoud van de fortificatie met name…?
 
Want het ligt nu dan wel degelijk bij Willemsoord BV.
 
We hebben dan wel een stichting Erfgoed Den Helder met een directeur in het nieuwe organigram… maar als het onderhoud bij Willemsoord BV is belegd, wie gaat waar over of komt dat dan duidelijk in de commissie…?
 

Behoorlijk Bestuur is met 7 gekozen zetels de grootste partij in de gemeenteraad van Den Helder

Ons meldpunt klachten lokale overheid is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email:  uwmeldpunt@gmail.com  
Mobiel:  0630525721

Of vul onderstaand contactformulier in

 

Ons meldpunt WMO Klachten is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email:  wmoklachten@gmail.com  
Mobiel:  0630525721

Of vul onderstaand contactformulier in

Contact ons, uw mening telt!

Na invullen op bevestigen klikken

Naam *

Email *

Onderwerp (optie)

Bericht aan ons


 Voor meer NIEUWS klik HIER


Wie zijn wij? klik HIER