Video, woordvoering: wij zeggen nee! Rotondes aanpassen? Moeten Fietsers in de voorrang? Kosten ruim 1 miljoen
Rotondes aanpassen? Moeten Fietsers in de voorrang? Kosten ruim 1 miljoen
Wij zeggen nee!.. Niet doen! Weggegooid geld en het wordt er niet veiliger op.
Onoordacht, dom en te ambitieus voorstel
De Behoorlijk Bestuur voor Den Helder en Julianadorp is van mening dat de veiligheid van de weggebruikers erg belangrijk is. We hebben in eerdere woordvoeringen al gevraagd om aanpassing op verschillende gevaarlijke punten binnen Den Helder. We hadden liever gezien dat deze punten aangepakt en opgelost waren.
8 juli jongstleden heeft Behoorlijk Bestuur een motie ingediend om de reservering voor het bedrag om de rotondes aan te pakken in te trekken. Helaas is deze afgewezen. Echter, vandaag staan we stil bij het onderwerp dat ons, de inwoners van Den Helder en Julianadorp, allemaal raakt: de verkeersveiligheid. Op de rotondes het wijzigen van de voorrang ten behoeve van de fietser.
Deze kwestie staat al langer in de belangstelling van het college en niet zonder reden. Hoewel het idee fietsers voorrang te geven voortkomt uit goede bedoelingen, namelijk een doorfietsroute en het fietsen hiermee aantrekkelijker te maken, leidt het in de praktijk vaak tot gevaarlijke situaties.
Laten we beginnen met een voorbeeld dat velen van ons wel kennen: een automobilist nadert de rotonde en wil invoegen. Terwijl hij zijn aandacht richt op de auto’s die al op de rotonde rijden, moet hij tegelijkertijd opletten op de fietsers van rechts en straks mogelijk ook van links. Deze hebben voorrang. Dit leidt tot een situatie waarin de bestuurder overbelast raakt. Hij moet zijn aandacht verdelen over verschillende verkeerstromen, wat de kans op inschattingsfouten vergroot.
Een veelvoorkomend gevolg is dat automobilisten de fietser over het hoofd zien, soms met ernstige ongelukken tot gevolg. Daarnaast zien we vaak dat fietsers, zich bewust van hun voorrangspositie, zonder af te remmen of om zich heen te kijken de rotondes naderen. Dit kan leiden tot schrikreacties bij automobilisten die plotseling moeten afremmen of uitwijken. Een dergelijk scenario vergroot niet alleen de kans op een aanrijding tussen auto en fietser, maar kan ook gevaarlijke situaties opleveren voor andere weggebruikers die plotseling moeten reageren.
Een ander voorbeeld is het verschil in snelheid tussen fietsers en gemotoriseerd verkeer. Fietsers rijden doorgaans veel langzamer dan auto’s. Wanneer fietsers voorrang hebben, moeten auto’s abrupt vaart minderen of stoppen, met een verhoogde kans op kop-staartbotsingen op de rotonde of de aanrijroute daarvan. Ook elektrische fietsen en fatbikes zorgen voor een extra uitdaging, omdat de snelheden van deze voertuigen moeilijker in te schatten zijn in vergelijking met normale fietsen. Ook zij maken gebruik van de fietspaden en zorgen voor extra intensificering voor de automobilist.
Kortom, het geven van voorrang aan fietsers op rotondes lijkt op het eerste gezicht misschien een veilige en rechtvaardige oplossing, maar in de praktijk zorgt het vaak juist voor verwarring en gevaarlijke situaties. Het is belangrijk dat we kritisch kijken en afwegen wat werkelijk de veiligste oplossing is voor automobilisten en alle weggebruikers.
Namens Behoorlijk Bestuur heb ik meerdere autorijscholen benaderd en deze plannen van het college besproken. Van de opleiders die ik gesproken heb, is het antwoord unaniem: niet doen, het wordt levensgevaarlijk. Ook pakketbezorgers, die al zoekende naar adressen en dergelijke zijn, zien deze plannen van het college niet zitten. Wat verder nog aangegeven wordt, is dat de voorrangssituatie zorgt voor oponthoud als je de rotonde wilt oprijden. Dit zien we in de omliggende gemeentes ook, waar je op bepaalde tijden de stad amper in of uit kan komen door het oponthoud bij de rotondes.
Uit de stukken die aangeleverd zijn, staan enkel opmerkingen die erop wijzen dat de veiligheid niet verbeterd wordt. Ik citeer: “Dit is niet per definitie veiliger dan fietsers uit de voorrang, maar leidt wel tot het bieden van meer comfort voor fietsers en het extra stimuleren van de actieve mobiliteit.”
Voorzitter, een vraag: is het college met Behoorlijk Bestuur voor Den Helder en Julianadorp eens dat de veiligheid van alle bestuurders zwaarder weegt dan het comfort van enkel de fietser?
Zijn er onderzoeken gedaan binnen Den Helder die aantonen dat meer mensen gebruik gaan maken van de fiets?
En zo ja, waarom zijn deze dan niet toegevoegd?
Heeft het college ook de weggebruikers zelf gevraagd wat zij van deze plannen vinden? Als dat niet het geval is, waarom dan niet?
Voorrang hebben is één, maar voorrang krijgen is twee.
2e instantie:
Ik had net een vraag gesteld waar ik geen antwoord op heb gekregen: heeft het college ook de weggebruikers zelf gevraagd wat zij van deze plannen vinden? Want dat vond ik niet terug in de stukken. Dat was mijn vraag, en ik wacht nog op een antwoord.
Voor Behoorlijk Bestuur is veiligheid heel belangrijk. Voor ons is het geen hamerpunt en ik wil dit punt ook meenemen naar de fractie. Wij overwegen een amendement in te dienen dat we de rotondes per stuk gaan bekijken op veiligheid en niet alles in één lijn trekken.
Wij staan voor veiligheid boven comfort.
Behoorlijk Bestuur is met 7 gekozen zetels de grootste partij in de gemeenteraad van Den Helder
Ons meldpunt klachten lokale overheid is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email: uwmeldpunt@gmail.com
Mobiel: 0630525721
Of vul onderstaand contactformulier in
Ons meldpunt WMO Klachten is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email: wmoklachten@gmail.com
Mobiel: 0630525721
Of vul onderstaand contactformulier in
Contact ons, uw mening telt!
Na invullen op bevestigen klikken
Voor meer NIEUWS klik HIER
Wie zijn wij? klik HIER