2024 oktober 14 Bewoners boos over woekerend groen in de gemeente

Bewoners boos over woekerend groen in de gemeente

Bewoners boos over woekerend groen in de gemeente

NH Nieuws

Bewoners boos over woekerend groen in de gemeente – Een artikel over hoe bewoners zich storen aan de slechte staat van groenonderhoud in de gemeente en de daaropvolgende overlast.

Onkruid in de buitenwijken van Den Helder moet beter aangepakt worden, vinden bewoners en lokale politieke partijen. Ze zijn het rommelige straatbeeld zat. “Het stadshart heeft een A-status, en de buitenwijken hebben het nakijken.”

Een persoon in een zwarte outfit en witte sneakers loopt over een stoep met onkruid. Een geparkeerde auto is zichtbaar langs de stoeprand en een blauw parkeerbord staat op de achtergrond op een bewolkte dag.

Straten verloederen door onkruid, vinden bewoners – Foto: NH Media / Jurgen van den Bos

Een rondje door de Visbuurt, net buiten het centrum van de stad, maakt al snel duidelijk wat er aan de hand is. Gemeenteraadslid Mirjam Dijk van de Fractie Pastoor: “De overlast en de verloedering zie je vooral in het openbaar groen. Daar betalen we als burgers fors voor, en nu zijn het vooral buurtbewoners die het dan toch maar zelf doen.”

Putten zijn vol gegroeid

Dijk: “We staan nu hier in de Gasstraat. Daar is het netjes onderhouden, maar als je je omdraait lijkt het net alsof er een voetbalveld ligt, zoveel gras als er staat. Dat hoort niet; dat is de openbare weg. Als het straks weer gaat regenen en vriezen kan het water niet wegstromen omdat de stoepen en putten zo zijn vol gegroeid. Dat is gevaarlijk.”

Buurtbewoner Marc ziet de wijk achteruit hollen. Hij is bepaald niet te spreken over het groenonderhoud. Hij haalt zijn schouders op: “Het is alles of niets, lijkt wel. Ik bedoel; één keer in het half jaar, dat is geen groenonderhoud. Je gaat toch ook niet eens per half jaar stofzuigen thuis? Ja, ze pakken de buitenranden van de wijk goed aan, die worden onderhouden, maar loop niet twee straten verder.”

Twee mensen staan op een stoep naast een bakstenen muur. De een draagt een lange witte jas en de ander draagt een donkere outfit met een gebloemde broek. De lucht is bewolkt en er zijn huizen en een boom op de achtergrond. Op de voorgrond zijn gras en sto

“Het lijkt wel hier wel een voetbalveld,” klagen Mirjam Dijk en Sylvia Hamerslag – Foto: NH Media / Jurgen van den Bos

“Je hoort mensen weleens zeggen: dan pak je toch zelf de schoffel? Maar dat doen buurtbewoners hier dus ook”, vertelt gemeenteraadslid Sylvia Hamerslag van Behoorlijk Bestuur. “Er is zo’n enorme achterstand dat de gemeente het niet meer bij kan houden, lijkt wel. Toevallig zie je verderop dat er nu wel gesnoeid en geschoffeld is. Dat komt dus omdat we tientallen foto’s hebben gestuurd naar de wethouder.”

Onveilige ’teringzooi’

Hamerslag: “Je merkt onder bewoners een soort moeheid door de verloedering. Alle aandacht is naar het opknappen van het stadshart gegaan. Dat is hier één straat verderop, hè. Dat heeft de A-status, en de buitenwijken hebben het nakijken. Het gaat ten koste van de leefbaarheid en het gevoel van onveiligheid als het een ’teringzooi’ is, zeg maar. Het lokt vandalisme en het dumpen van afval uit, want er ligt toch al van alles. Je doet een buurt dan ook tekort.”

 

“Het gaat ten koste van leefbaarheid en het gevoel van onveiligheid als het een ’teringzooi’ is”

Sylvia Hamerslag – raadslid Behoorlijk Bestuur

“Kijk zo kan het ook”, klinkt het bij de raadsleden als ze door de Oranjestraat – ook in de Visbuurt – lopen. Op initiatief van één van de buurtbewoners staan er plantenbakken in de straat. Ze stoppen voor het huis van Conny. Haar gezicht spreekt boekdelen als haar gevraagd wordt naar het groenonderhoud door de gemeente: “Ik zie misschien één keer in het jaar iemand met een karretje langsrijden. Dat is het. Het ziet er niet uit.”

Dit moet je toejuichen

De bewoners van de Oranjestraat werken daarom zelf aan mooie perken en bloembakken. “Zie je, sommige mensen maken er echt wat van,” lacht Hamerslag tevreden. “Dit zou je als gemeente moeten toejuichen, en alles eromheen ook goed moeten onderhouden.”

Dat gaat uiteindelijk ook gebeuren, als het aan het gemeentebestuur van Den Helder ligt. Daarvoor ligt het project ‘Kansrijke buurten’ klaar.

Tekst loopt door onder de foto.

Twee mensen zitten op een bankje buiten een bakstenen huis aan een geplaveide straat. Er staan grote plantenbakken met groene struiken langs de stoep. De lucht is gedeeltelijk bewolkt en er staan traditionele gebouwen langs de straat.

Bloembakken in de Oranjestraat in Den Helder: “Kijk, zo kan het ook” – Foto: NH Media / Jurgen van den Bos

In dat project ‘Kansrijke buurten’ staat dat het opknappen van het stadscentrum bijna afgerond is. Nu wil de gemeente beginnen met verbeteren van de leefbaarheid en het onderhoud in de buitenwijken. Daar valt ook de Visbuurt onder, maar: “Hoewel plannen deels al in gang gezet zijn”, schrijft de gemeente, “realiseren wij ons ook dat dit niet meteen geregeld is en geen oplossing is voor de situatie van dit moment.”

Een beetje moedeloos

Dat laatste baart Hamerslag zorgen. Veel vertrouwen in een snelle oplossing voor leefbaarheid in de wijk heeft ze daarom niet. “Het betekent eigenlijk dat de buurt pas aan de beurt is als groot onderhoud nodig is, als het riool vervangen moet worden bijvoorbeeld of een straat heringericht. Als je daar op moet wachten ben je al gauw zes jaar verder. Dat kun je niet maken naar je bewoners toe.”

Het raakt Conny uit de Oranjestraat dat haar buurtje verloedert: “Als ik al zeg dat ik in de Visbuurt woon, dan zeggen mensen: oh, dat is een risicogebied. Ik zie gewoon niet dat de gemeente iets doet. Het is mijn buurtje, mijn thuis. Ik houd mijn huisje ook netjes bij en de buitenkant wil ik ook netjes hebben. Maar als ik de buurt in ga en torenhoog onkruid zie staan, word ik wel een beetje moedeloos.” 

De politiek buigt zich binnenkort opnieuw over voorstellen van Behoorlijk Bestuur, Fractie Pastoor, PVV en Beter voor Den Helder voor meer en beter toezicht op groenonderhoud in de buitenwijken van Den Helder.

 

Behoorlijk Bestuur is met 7 gekozen zetels de grootste partij in de gemeenteraad van Den Helder

Ons meldpunt klachten lokale overheid is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email:  uwmeldpunt@gmail.com  
Mobiel:  0630525721

Of vul onderstaand contactformulier in

 

Ons meldpunt WMO Klachten is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email:  wmoklachten@gmail.com  
Mobiel:  0630525721

Of vul onderstaand contactformulier in

Contact ons, uw mening telt!

Na invullen op bevestigen klikken

Naam *

Email *

Onderwerp (optie)

Bericht aan ons


 Voor meer NIEUWS klik HIER


Wie zijn wij? klik HIER