Video, woordvoering; APV algemene plaatselijke verordening op de agenda. Hierin staan gemeentelijke regels, verboden waarop gehandhaafd kan worden.
Stop het vuurverbod op het strand Wij zijn tegen te veel regeldrift
Woordvoering in beeld en schrift
Juist dat strand is heel erg geschikt om leuk te recreëren en eigenlijk zou er, als er problemen zijn, meer ingezet moeten worden op handhaving. Wij zijn niet zozeer voor nog een regeltje en wij zien dat eigenlijk als betuttelend. Het zijn maar een aantal mensen die het niet opruimen en opgeruimd moet het toch worden. Dus wij zijn hier geen voorstander van. En als dit stuk op deze manier naar de raad gaat, dan zouden wij dit graag willen amenderen. En ik denk dat we daar wel meerdere partijen in vinden. Het probleem zit hem niet in het vuur zelf, maar in de troep die achterblijft.
Verder is er ook nog een artikel over het slaapverbod op openbare plaatsen, dat is artikel 245. Wij begrijpen dat er noodzaak is om de openbare orde en hygiëne te handhaven, maar dit mag niet een excuus zijn om de onderliggende problemen van dakloosheid te negeren. En wij vragen ons echt af waarom er steeds meer daklozen vanuit de regio naar Den Helder trekken. Dat is eventjes een zijspoor, misschien niet helemaal in de trend van de APV.
Daarna zouden wij eigenlijk meer bankjes willen hebben, terwijl er juist bankjes weg worden gehaald. Omdat het heel fijn is om even te rusten, zeker als je wat ouder bent. Dus we staan niet zozeer afwijzend tegenover dit artikel, dat zeker niet, maar wij zien ook dat het niet een middel moet zijn om iets te bestrijden, waarbij andere mensen, die wel van goede wil zijn en daar gewoon willen vertoeven, dan eigenlijk worden geschaad.
Dan hebben we het ook over de malafide ondernemers. Om dit te weren, dat is in onze ogen een belangrijke stap om de veiligheid en leefbaarheid in bepaalde gebieden te beschermen. Wij hebben een gezamenlijke motie ingediend om juist de veiligheid te bevorderen, en dit ligt daar goed in lijn mee. Echter, we moeten waken voor te strenge aanpak bij goedwillende ondernemers, en dat die niet geraakt worden. Er moet een balans komen tussen veiligheid en de vrijheid om te ondernemen.
De exploitatievergunning voor de afhaalhoreca, dat is 2.27, en daar wil ik nog wel even duiden dat wij begrijpen dat er regulering nodig is en dat we ervoor waken dat er geen oneerlijke concurrentie voor kleine ondernemers ontstaat. Daar willen wij voor waken, dat willen we toch wel meegeven. En dat moet niet op basis van willekeur gebeuren. Dus ik zou graag horen van de portefeuillehouder hoe hij dat gaat borgen en dat afhaalrestaurants, die zich goed aan de regels houden, het niet onevenredig zwaarder krijgen en gebukt gaan onder bepaalde regelgeving die voor hen eigenlijk niet van toepassing is. Dus ik zou toch wat meer duiding willen hebben van de portefeuille over dit punt. Tot zover, dank u wel.
Ja, dank u wel, voorzitter. De uitleg over de vergunning en dat dat juist richting de BIBOB wet verstandig is om dit te doen, dat is mij helder. De discussie over geluidshinder, nou hoorde ik mevrouw Smit zeggen dat dit bij de gemeente en de politie ligt, maar ik ben toch echt in de veronderstelling dat dit bij de omgevingsdienst ligt. Dus ben ik nu in verwarring, of heb ik het gewoon verkeerd begrepen? Dus daar graag nog even een duiding over.
Dan over het slaapverbod. De portefeuillehouder heeft hier een uitleg over gegeven en die roept toch eigenlijk weer vragen op. Want wat ik er nu uit haal, is het vraaggestuurd? Want de portefeuillehouder zegt dat het niet overal gehandhaafd wordt of ingezet wordt. Dus is het dan vraaggestuurd dat een bewoner, een omwonende, daar een melding van maakt? En wordt er dan meteen actie ondernomen, of is het na een aantal keren pas een melding dat er dan ingegrepen wordt? En niet om het een of ander, maar de mensen die dit veelal doen, hebben een bepaalde wetteloosheid. Dus hoe vaak ga je dan handhaven daarop?
Ik blijf er even buiten of het verstandig is om dit te doen, maar de beantwoording roept gewoon vragen op. Dan met betrekking tot het vuur, het kampvuur op het strand: opruimen moet sowieso gedaan worden. Als het strand ’s morgens weer mensen gaat ontvangen, dan neem ik aan dat het strand weer schoon is en dat dat iedere dag gedaan wordt.
Nou hoor ik: “Ja, dan gaan we gebieden toewijzen waar het dan wel kan.” Dus komt er dan een verbodbord of een toegestaan bord? Ik vind het eigenlijk een beetje vaag. En als het voor mij al vaag is, hoe vaag zou het dan zijn voor degene die dit soort dingen wil gaan doen? Een vuurtje stoken en dat wil uit laten branden. Want meestal heeft het gewoon tijd nodig om af te koelen en uit te smeulen. Moet je dan de hele tijd blijven zitten tot het is uitgesmeuld en het dan opruimen? In de uitvoering vind ik het een lastige, en ik ben mij helemaal niet bewust geweest dat dit een issue is. Dit is voor mij helemaal nieuw en voor mij eigenlijk een non-discussie. Dank u wel, voorzitter.
Interruptie van de heer Bruin: Ja, het was niet zozeer een interruptie eigenlijk, maar meer dat ik dacht van: ja, dan als in de vorm van de vragen, mevrouw Hamerslag, maar je hoeft niet te wachten totdat het is uitgesmeuld, want je hebt zand en water in de buurt, dus in no time is natuurlijk zo’n kampvuur uit, toch?
Nou, dat is dat, ik begrijp dat u dat zegt, maar als er bijvoorbeeld kooltjes gebruikt worden. Ik weet nog wel dat een van mijn vriendinnen haar dochter ’s morgens vroeg een kooltje pakte waarmee gebarbecued was de dag daarvoor, en die heeft toch lelijk haar handen verbrand daaraan. Dus dat kool, als je kool gebruikt, dan duurt dat toch wel wat langer voordat dat echt afgekoeld is. Dus vandaar eigenlijk mijn hersenspinsel. En nogmaals, ik vind dit eigenlijk helemaal geen discussie waard. Om dat maar even zo te zeggen: blijf gewoon lekker een kampvuurtje stoken! En als je daar een kleine barbecue neer wil zetten, lekker doen, muziekje erbij en ja, relax! Zo is het strand eigenlijk voor ons altijd toegankelijk geweest, dus laten we dat alsjeblieft zo behouden. Dank u wel.
Interruptie van mevrouw Hamerslag: Ja, ik wil wel even duidelijk hebben dat wij niet tegen een slaapverbod zijn. Wij zijn alleen verbaasd over hoe dat dan vorm gaat krijgen en hoe het dan gehandhaafd wordt. Dus dat wil ik wel even duidelijk hebben. We zijn niet zozeer tegen een slaapverbod, dank u wel,
Behoorlijk Bestuur is met 7 gekozen zetels de grootste partij in de gemeenteraad van Den Helder
Ons meldpunt klachten lokale overheid is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email: uwmeldpunt@gmail.com
Mobiel: 0630525721
Of vul onderstaand contactformulier in
Ons meldpunt WMO Klachten is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email: wmoklachten@gmail.com
Mobiel: 0630525721
Of vul onderstaand contactformulier in
Contact ons, uw mening telt!
Na invullen op bevestigen klikken
Voor meer NIEUWS klik HIER
Wie zijn wij? klik HIER