2024 oktober 23 Video, woordvoering: in de Tussen raportage maakt de gevolgen van Verkeerde ambities en slecht beleid duidelijk

Video, woordvoering: in de Tussen raportage maakt de gevolgen van Verkeerde ambities en slecht beleid duidelijk

Video, woordvoering: in de Tussen raportage maakt de gevolgen van Verkeerde ambities en slecht beleid duidelijk

Het is ons doel om, waar mogelijk, betere keuzes te maken die passen bij onze visie op een solide en zorgzame gemeente die meer in dienst van onze inwoners staat dan van instituties. Wij staan klaar om dat te gaan doen, maar dat kan alleen met een grote en ingrijpende omslag in het beleid.
 
Gisteren stond de 2e tussenrapportage de TuRap (Tussen Raportage) op de agenda, uiteraard lieten wij ons hierover kritisch uit.
 
De tweede tussenrapportage laat een positief resultaat zien van €1,57 miljoen, maar als we de cijfers onder de loep nemen, zien we dat dit resultaat slechts een tijdelijke verlichting biedt. De werkelijke structurele problemen worden hier niet mee opgelost. De onderliggende oorzaak van de financiële druk in Den Helder ligt in tientallen jaren bestuurlijke keuzes waar wij als Behoorlijk Bestuur nooit achter hebben gestaan. Dit zijn niet de keuzes die wij zouden maken, noch de ambities die wij voor ogen hebben.
Wij constateren dat het positieve resultaat met name te danken is aan incidentele meevallers, zoals de mei-circulaire van het gemeentefonds en de vrijval van het budget voor de energietoeslag. Deze incidentele voordelen maskeren echter de aanhoudende stijging van kosten op structurele posten, zoals de Wmo en verliezen bij Willemsoord en Stichting Erfgoed.
 
Wij vinden het uitermate zorgwekkend dat er onvoldoende concrete maatregelen worden voorgesteld om deze oplopende kosten in de toekomst te beheersen. Wanneer de gemeente zaken op afstand zet, zoals we hebben gezien bij Willemsoord en Stichting Erfgoed, dan is dit het resultaat. Gebrek aan direct toezicht en betrokkenheid leidt tot toenemende verliezen en financiële druk op de gemeentebegroting. Het gemeentebestuur kan dit zichzelf aanrekenen en getuigt van geen visie. Ik noem alleen al het ontbreken van een budget en meerjarenonderhoudsplan voor ons erfgoed. Wij pleiten er dan ook voor dat de gemeente de regie sterker in eigen handen houdt om dit soort situaties te voorkomen.
 
Verhoogde lasten in de zorg (Wmo en Jeugdzorg). De tussenrapportage toont dat de zorgkosten, met name voor de Wmo, blijven stijgen. We zien hogere lasten door een toename van aanvragen voor huishoudelijke hulp en begeleiding, evenals stijgende vervoerskosten. Deze stijgingen zijn het directe gevolg van de keuzes die eerdere besturen hebben gemaakt zonder voldoende structurele oplossingen te bieden. Het is onacceptabel dat deze lasten nu neerkomen op de huidige begroting, zonder dat er concrete maatregelen zijn om ze effectief te beheersen. De genoemde beheersmaatregelen zullen pas in 2025 effect sorteren, maar wij vinden dat er veel sneller actie ondernomen moet worden.
Waarom moeten onze inwoners nu de gevolgen dragen van slecht beleid?
Ook bij de jeugdzorg zien we een voortdurende stijging van de kosten en lange wachtlijsten, wat de druk op het systeem alleen maar vergroot. Ook hier ontbreekt al jarenlang een visie. Wij pleiten voor een gedegen actieplan om deze problemen aan te pakken. Het kan niet zo zijn dat we de financiële druk blijven verschuiven naar toekomstige jaren zonder structurele oplossingen.
Willemsoord en Stichting Erfgoed
Hier zien we verliezen bij Willemsoord en Stichting Erfgoed, die nu worden gepresenteerd als onvermijdelijk. Dit laat duidelijk zien dat er tientallen jaren onvoldoende toezicht is geweest op deze organisaties. Wij hebben eerder opgeroepen tot een diepgaand onderzoek naar hun financiële beheer. Het kan niet zo zijn dat de verliezen simpelweg worden afgeschreven zonder de oorzaken daarvan grondig te onderzoeken en aan te pakken. Wij willen meer transparantie en verantwoordingsplicht van deze organisaties.
 
Investeringskredieten en prioriteiten
Wat betreft de investeringskredieten, het is goed dat er ruimte ontstaat door lagere lasten voor rente en afschrijvingen, maar wij willen benadrukken dat deze ruimte verstandig moet worden ingezet. Het kan niet zo zijn dat deze voordelen worden gebruikt om korte termijn gaten te dichten. Er moet gekeken worden naar duurzame investeringen die de stad structureel versterken, zoals investeringen in zorg en infrastructuur, iets waar wij al langer voor pleiten. Daarnaast vragen wij het college om meer druk te zetten richting Den Haag. De verhouding tussen de taken die de gemeente krijgt toebedeeld en de middelen die beschikbaar worden gesteld, is uit balans. Als de gemeente meer taken krijgt, moet daar ook voldoende geld tegenover staan. Wij pleiten daarom voor een krachtig signaal naar Den Haag: óf meer financiële middelen, óf minder taken. Dit moet meer in evenwicht zijn.
 
Met aandacht voor:
1. De voortgang in zorgprojecten, vooral de WMO-uitgaven.
2. De vertragingen in toerisme- en recreatieprojecten.
3. De uitvoering van fietsveiligheidsprojecten.
4. Herinrichting en veiligheidsaspecten in het stadshart.
5. Leefbaarheid en veiligheid buurten.
 
Het is belangrijk om de commissie op te roepen tot snelle uitvoering van diverse projecten en strak financieel toezicht op grote investeringen.
 
Conclusie: Behoorlijk Bestuur kan niet anders dan kritisch zijn op de financiële keuzes die ons vandaag de dag in deze situatie hebben gebracht. Wij accepteren de tussenrapportage slechts als controle-instrument, maar de structurele problemen in het beleid blijven onopgelost. Dit financiële beleid komt niet voort uit onze keuzes of ambities, en het is hoog tijd dat de gemeente Den Helder breekt met de koers van de afgelopen tientallen jaren.
 
Verder laten wij ons kritisch uit over doorstart Zeestad 2.0 en vragen het college dit eerst langs de raad te laten passeren.
 

 

Behoorlijk Bestuur is met 7 gekozen zetels de grootste partij in de gemeenteraad van Den Helder

Ons meldpunt klachten lokale overheid is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email:  uwmeldpunt@gmail.com  
Mobiel:  0630525721

Of vul onderstaand contactformulier in

 

Ons meldpunt WMO Klachten is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email:  wmoklachten@gmail.com  
Mobiel:  0630525721

Of vul onderstaand contactformulier in

Contact ons, uw mening telt!

Na invullen op bevestigen klikken

Naam *

Email *

Onderwerp (optie)

Bericht aan ons


 Voor meer NIEUWS klik HIER


Wie zijn wij? klik HIER