2024 november 19 Ons standpunt met betrekking tot het warmtenet in de Schooten!

Ons standpunt met betrekking tot het warmtenet in de Schooten!

Ons standpunt met betrekking tot het warmtenet in de Schooten!

nav van de beeldvormende avond!
Ons standpunt met betrekking tot het warmtenet

Ons standpunt over het warmtenet is niet gebaseerd op informatie die de gemeente ons wel of niet geeft. Wij zien hier geen heil in omdat dit naar onze mening geen energieoplossing is die betaalbaar of haalbaar is.

Daarnaast staat de constructie met HVC ons tegen. Deze organisatie heeft al een grote invloed binnen onze gemeente, zoals bij huisvuil en het onderhoud van de openbare ruimte, en nu ook bij een warmtenet. Wij voorzien problemen in het onvoldoende kunnen verwarmen van huizen en de mate van druk die hiermee gepaard gaat.

Keuzevrijheid staat hierbij op het spel. Daarom hebben mooie verhalen van de gemeente, woningstichting of HVC geen invloed op ons standpunt. In veel gemeenten zijn vergelijkbare projecten mislukt, wat onze zorgen alleen maar bevestigt.

RegioNoordkop Lianne Snel schreef hierover

https://www.regionoordkop.nl/18/11/2024/toelichting-warmtenet-de-schooten-weet-kritische-fracties-niet-te-overtuigen/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR3751i7kVJQJAeWWZ9_fU8-Qt6hmvujeVRYmxIzfpZx4Np78h2y1sS3pig_aem_HUTrZ_9BX09LQt4cTXSS9A

Toelichting warmtenet De Schooten weet kritische fracties niet te overtuigen

Den Helder – Raadsleden van de gemeente Den Helder kregen maandagavond extra toelichting op de plannen van het college binnen de warmtetransitie. Hierbij kwam ook het plan voor een warmtenet in De Schooten aan bod, waar een meerderheid van de raad zeer kritisch op is. Een poging hen te overtuigen is mislukt. Althans, dat blijkt uit reacties na afloop van de informatieve avond.

De Schooten is vanuit de Transitie Visie Warmte als startwijk aangewezen om aardgasvrij te worden. Om dat doel te bereiken, wil het college samen met de Woningstichting, Koninklijke Marine en HVC een warmtenet aanleggen in de wijk. Tijdens de laatste raadsvergadering – op 7 november – vroeg het college toestemming aan de raad om hiervoor een Wijkuitvoeringsplan (WUP) op te stellen, maar kreeg dat niet. Een meerderheid van de raadsfracties bleek bij voorbaat al tegen de aanleg van een warmtenet te zijn. Omdat in totaal vijf leden van de tegenstemmende fracties afwezig waren, eindigde de stemming echter in 13-13 en werd besloten om de eerstvolgende raadsvergadering – op 25 november – opnieuw te stemmen.

Informatieavond
De informatieavond over de warmtetransitie in de gemeente Den Helder stond al lange tijd op de agenda, maar vormde nu voor het college de ultieme kans om de kritische raadsfracties te overtuigen van de voordelen van een warmtenet in De Schooten. Wethouder duurzaamheid Peter van Diepen, Robbert Waltmann van de Woningstichting Den Helder, Paul Meijer van de Koninklijke Marine en Marco van Soerland van HVC gaven elk vanuit hun expertise toelichting op het beoogde warmtenet.

Zo vertelde Waltmann dat het warmtenet de enige haalbare mogelijkheid is om op grote schaal huurwoningen van het gas af te krijgen, een taak waar woningcorporaties een voortrekkersrol in hebben. “Op een warmtepomp kan geen hele wijk worden aangesloten en is daar tevens veel elektriciteit voor nodig, wat momenteel lastig is”, zei de directeur van de Woningstichting. Waltmann benadrukte dat het uitgangspunt is dat huurders na aansluiting op het warmtenet niet duurder uit zullen zijn. Ook Van Soerland benadrukte dat HVC een publiek bedrijf is dat zo laag mogelijke kosten hanteert. Toch kon geen van de sprekers met honderd procent zekerheid iets zeggen over de kosten van de aansluiting op het warmtenet; dat wordt pas duidelijk als het plan verder uitgewerkt is.

Wat vooral ook benadrukt werd door de betrokken partijen was dat draagvlak zeer belangrijk is. Zeventig procent van de huurders van de Woningstichting in de betreffende wijk moet immers akkoord gaan met de aanleg van en aansluiting op een warmtenet, anders gaat het niet door. Wethouder Van Diepen drukte de raadsleden maandagavond op het hart dat het draagvlak ook vanuit hen moet komen. “De warmtetransitie is een complexe opgave voor de gemeente, inwoners en bedrijven. We moeten hier met zijn allen doorheen, dus we moeten er gezamenlijk de schouders onder zetten”, aldus Van Diepen.

Niet overtuigd
Gevraagd of deze informatieve avond iets aan het standpunt van hun fractie verandert, zeggen de fractievoorzitters van de Stadspartij, Behoorlijk Bestuur, Fractie Pastoor en de PVV dat dat absoluut niet zo is. “Ik had gehoopt dat de wethouder een poging zou doen ons te overtuigen, maar het was nu meer een onderling toneelstukje waarbij ze elkaar de bal toeschuiven en er nauwelijks ruimte was voor vragen. Waar eerder nog twijfel was bij ons, zullen wij nu zeker tegen stemmen”, reageert Harrie van Dongen (Stadspartij). Ook Sylvia Hamerslag van Behoorlijk Bestuur zegt dat haar fractie fel tegen het plan voor een warmtenet blijft.

Fractievoorzitter Michel Pastoor geeft aan “alleen nog maar verbaasder” te zijn na deze informatieavond. Het frustreert hem vooral dat er al besluiten worden genomen terwijl er nog veel onduidelijkheden zijn, bijvoorbeeld over de kosten. Ook raadslid Frank Feeburg – die in plaats van fractievoorzitter Vincent van den Born namens de PVV reageert – is niet gerustgesteld noch overtuigd van de voordelen van het warmtenet. “De verstrekte informatie heeft ons niet verder geholpen. Er zijn nog teveel onduidelijkheden wat betreft de gevolgen voor onze inwoners”, aldus Feeburg. Hij vindt ook dat er maandagavond te weinig ruimte was voor raadsleden om vragen te stellen.

Deze vier fracties hebben samen zestien zetels en dat is een raadsmeerderheid. Wanneer zij tijdens de eerstvolgende raadsvergadering weer tegen de startnotitie stemmen, zegt de raad dus definitief ‘nee’ tegen het plan voor een warmtenet in De Schooten. De fractievoorzitters van Beter voor Den Helder en de PvdA waren niet bij de informatieavond aanwezig. Carlo Assorgia laat desgevraagd weten dat er niets aan het standpunt van BvDH verandert als er niets nieuws uit de informatieavond is gekomen. Jan de Leeuw wil nog niets zeggen over een mogelijke ommekeer in het standpunt van de PvdA; zijn fractie gaat daar deze week over in gesprek.

Behoorlijk Bestuur is met 7 gekozen zetels de grootste partij in de gemeenteraad van Den Helder

Ons meldpunt klachten lokale overheid is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email:  uwmeldpunt@gmail.com  
Mobiel:  0630525721

Of vul onderstaand contactformulier in

 

Ons meldpunt WMO Klachten is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email:  wmoklachten@gmail.com  
Mobiel:  0630525721

Of vul onderstaand contactformulier in

Contact ons, uw mening telt!

Na invullen op bevestigen klikken

Naam *

Email *

Onderwerp (optie)

Bericht aan ons


 Voor meer NIEUWS klik HIER


Wie zijn wij? klik HIER