Ook het Noord-Hollands Dagblad schreef over project ‘Ik Ben’ en ons standpunt: Geweld Druk op college voor hulp aan slachtoffers
Ook het Noord-Hollands Dagblad schreef over project ‘Ik Ben’ en ons standpunt:
Geweld
Druk op college voor hulp aan slachtoffers
‘Ook kinderen profiteren van traumaverwerking’
Onbegrijpelijk dat het college geen geld beschikbaar stelt voor de voortzetting van Ik Ben, het programma dat slachtoffers van huiselijk geweld helpt hun trauma’s te verwerken. Dat vindt Behoorlijk Bestuur.
Delano Weltevreden, Den Helder
Vorig jaar heeft Den Helder wel geld beschikbaar gesteld voor het proefproject, een initiatief van psycholoog en traumabehandelaar Marieke Zeeman. Zij zegt dat het over een lange termijn uitsmeren van traumabehandeling geen zoden aan de dijk zet. Het komt de gezinsveiligheid ook niet ten goede; slachtoffers met onverwerkte trauma’s zijn bovendien niet emotioneel beschikbaar voor hun kinderen.
Deelnemers en hun kinderen zijn blij met het project. Onlangs heeft Ik Ben de landelijke Drakentemmers Award ontvangen. Marieke Zeeman en haar team willen komend jaar dolgraag verder, maar wethouder Peter de Vrij heeft haar via een ambtenaar laten weten dat er geen geld voor is. Via een woordvoerder zegt de wethouder tegen deze krant dat behandeling van volwassenen valt onder de zorgverzekeraar.
Sylvia Hamerslag van Behoorlijk Bestuur is het volstrekt oneens met de wethouder:
„Kinderen die indirect slachtoffer zijn van huiselijk geweld profiteren ook van de therapie die aan hun ouders wordt gegeven. Door ouders te behandelen nemen de negatieve gevolgen voor kinderen af, wat op langere termijn kan leiden tot lagere kosten in de jeugdzorg.”
„Als het college geen geld beschikbaar stelt voor de voortzetting van Ik Ben, kunnen de kosten voor jeugdzorg stijgen, omdat kinderen zonder deze interventie later mogelijk intensievere zorg nodig hebben.”
Voordelen
„Wij raden het college daarom aan de beslissing te heroverwegen en daarbij de besparingen op de lange termijn en de voordelen voor de gemeenschap in ogenschouw te nemen.”
„De insteek moet zijn dat je ouders helpt, vooral als er kinderen bij betrokken zijn. Anders doorbreek je de vicieuze cirkel niet en blijft de giftige cocktail van problemen bestaan.”
Behoorlijk Bestuur wil ook van het college weten welke alternatieven slachtoffers van huiselijk geweld worden geboden als Ik Ben door het afhaken van de gemeente niet door kan gaan. Hoewel wethouder De Vrij niet in overleg wil met Marieke Zeeman, dringt Hamerslag daar toch op aan:
„We moeten behouden wat we hebben en niet lukraak bezuinigen. Onze fractie vindt het onacceptabel dat wordt bezuinigd op het sociaal domein zonder de brede gevolgen daarvan op een rijtje te zetten.”
Marieke Zeeman zegt dat zij niet opgeeft en blijft strijden voor een vervolg van Ik Ben. Ervaringsdeskundigen zijn van grote waarde voor de aanpak, legde zij eerder uit. Omdat de pilot is afgelopen, zouden zij op zoek kunnen gaan naar een andere baan. Om dat te voorkomen en omdat zij ervan overtuigd is dat er een oplossing wordt gevonden voor de financiering, betaalt zij hen op dit moment uit eigen zak.
Behoorlijk Bestuur is met 7 gekozen zetels de grootste partij in de gemeenteraad van Den Helder
Ons meldpunt klachten lokale overheid is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email: uwmeldpunt@gmail.com
Mobiel: 0630525721
Of vul onderstaand contactformulier in
Ons meldpunt WMO Klachten is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email: wmoklachten@gmail.com
Mobiel: 0630525721
Of vul onderstaand contactformulier in
Contact ons, uw mening telt!
Na invullen op bevestigen klikken
Voor meer NIEUWS klik HIER
Wie zijn wij? klik HIER