Ons bestuur is al niet sterk in burgerparticipatie en inspraak voor inwoners, nu hebben zijn hun gelijke gevonden in de gemeente Hilversum
Ons bestuur is al niet sterk in burgerparticipatie en inspraak voor inwoners, nu hebben zijn hun gelijke gevonden in de gemeente Hilversum:
Uiteraard blijven wij strijden
Regio Noordkop artikel Lianne Snel
https://www.regionoordkop.nl/13/12/2024/den-helder-kijkt-naar-hilversum-als-voorbeeld-voor-realisatie-ankerplaatsen/?
In Hilversum is de betrokkenheid van inwoners bij gemeentelijke besluitvorming een belangrijk aandachtspunt. Recentelijk is er discussie ontstaan over de mate van participatie bij locatiekeuzes voor gemeentelijke projecten. Een citaat van een gemeentelijk adviseur luidt: “Als je zeker weet dat iets de beste locatie is, moet je daar voor staan. Mensen mogen meedenken over bijvoorbeeld de looproutes, verlichting en plaatsing van camera’s, maar laat ze niet meedenken over een locatie, want dan komt het uiteindelijk nergens.”
Huidige Participatiepraktijken in Hilversum
De gemeente Hilversum heeft diverse structuren opgezet om inwoners te betrekken bij besluitvorming. De gemeenteraad bestaat uit 37 raadsleden verdeeld over 10 politieke partijen, en inwoners kunnen contact opnemen met raadsleden of inspreken bij commissievergaderingen. De vergaderingen zijn openbaar en kunnen zowel fysiek als online worden bijgewoond.
Daarnaast zijn er raadscommissies die adviseren over voorstellen en waar inwoners kunnen inspreken over onderwerpen die op de agenda staan, maar ook over onderwerpen die niet op de agenda staan. Dit biedt inwoners de mogelijkheid om hun mening te geven en invloed uit te oefenen op de besluitvorming.
Recente Discussie over Locatiekeuzes en Participatie
De recente uitspraak van de gemeentelijk adviseur suggereert een meer top-down benadering bij het bepalen van locaties voor projecten, waarbij inwoners worden betrokken bij de invulling van randvoorwaarden, maar niet bij de locatiekeuze zelf. Deze benadering kan spanningen veroorzaken tussen de wens van de gemeente om efficiënt beslissingen te nemen en de behoefte van inwoners om betrokken te worden bij alle aspecten van besluitvorming.
Voorbeelden van Participatie in Hilversum
Ondanks deze discussie zijn er voorbeelden van succesvolle participatie in Hilversum. Zo heeft de gemeente een concept Woonagenda Hilversumse Meent 2025-2030 opgesteld, waarbij uitvoerig is samengewerkt met bewoners en stakeholders uit de wijk. In deze woonagenda staan concrete plannen om de Hilversumse Meent ook in de toekomst een prettige, leefbare wijk te maken met betaalbare en kwalitatief goede woningen. In maart 2025 neemt de gemeenteraad een besluit over deze woonagenda, en tot en met 6 december 2024 konden inwoners reageren op de conceptversie.
Conclusie
De gemeente Hilversum streeft naar betrokkenheid van haar inwoners bij besluitvorming en heeft hiervoor diverse structuren en mogelijkheden gecreëerd. Echter, de recente discussie over de mate van participatie bij locatiekeuzes voor projecten toont aan dat er een balans moet worden gevonden tussen efficiënte besluitvorming en het betrekken van inwoners bij alle aspecten van het proces. Het is belangrijk dat de gemeente blijft luisteren naar de zorgen en wensen van haar inwoners om zo gezamenlijk te werken aan een leefbare en betrokken gemeenschap.
Behoorlijk Bestuur is met 7 gekozen zetels de grootste partij in de gemeenteraad van Den Helder
Ons meldpunt klachten lokale overheid is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email: uwmeldpunt@gmail.com
Mobiel: 0630525721
Of vul onderstaand contactformulier in
Ons meldpunt WMO Klachten is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email: wmoklachten@gmail.com
Mobiel: 0630525721
Of vul onderstaand contactformulier in
Contact ons, uw mening telt!
Na invullen op bevestigen klikken
Voor meer NIEUWS klik HIER
Wie zijn wij? klik HIER