ANTWOORD GEMEENTE OP VRAGEN TAXISTANDPLAATS LAAT TE WENSEN OVER
Behoorlijk Bestuur stelde kritische vragen over de onveilige situatie bij de taxistandplaats bij station Den Helder. De antwoorden van het college bevestigen helaas wat veel inwoners al langer ervaren: trage actie, onduidelijke verantwoordelijkheden en een gebrek aan regie. Lees hieronder onze analyse van de situatie. Want ook dit gaat weer over doen wat nodig is – en dat gebeurt nu te weinig.
Hieronder volgt een samenvatting en een analyse van de beantwoording van jullie schriftelijke vragen over de taxistandplaats bij station Den Helder Centrum.
335322 Antwoorden op schriftelijke vragen over taxistandplaats
Samenvatting
1. Registratie meldingen gevaarlijke situaties
Meldingen komen binnen via de Fixi-app, inwoners of gemeentemedewerkers. De snelheid van afhandeling hangt af van de capaciteit en urgentie.
2. Bekendheid met ernst van de situatie
De gemeente was bekend met de problemen bij de taxistandplaats, maar in dit specifieke geval niet met een urgente melding. Losliggende keien komen door zwaar bouwverkeer dat de keien beschadigt.
3. Wanneer wordt iets als urgent opgepakt?
Alleen meldingen via Fixi worden snel opgepakt, vooral bij duidelijk gevaarlijke situaties.
4. Vervangen van basaltkeien
De gemeente onderzoekt vervangende materialen, nog voordat de bouwwerkzaamheden bij het oude postkantoor zijn afgerond.
5. Plaatsing snellader bij station
De gemeente heeft het stationsgebied als voorkeurslocatie doorgegeven aan MRA-E. Zodra MRA-E een snellader wil plaatsen, zegt de gemeente direct te willen meewerken.
6. Termijn plaatsing snellader
Er is nog geen concrete termijn, het initiatief ligt bij MRA-E. De gemeente zegt klaar te staan om snel te schakelen zodra het zover is.
7. Voorkomen van discommunicatie
De gemeente benadrukt dat meldingen altijd via de Fixi-app moeten worden gedaan om verwarring en vertraging te voorkomen.
Analyse
- Vage verantwoordelijkheid bij meldingen
De gemeente schuift de verantwoordelijkheid voor melding van gevaarlijke situaties sterk af op inwoners en de Fixi-app. Daardoor kan urgente problematiek onder de radar blijven als meldingen niet ‘op de juiste manier’ zijn gedaan. De nadruk op meldingsprocedures werkt bureaucratische traagheid in de hand.
- Erkenning maar geen urgentie
Hoewel de gemeente erkent dat de situatie bij de taxistrook al langer bekend is, lijkt men pas in actie te komen bij herhaalde meldingen via Fixi. Dat is opmerkelijk, omdat juist de keien meerdere keren zijn genoemd in eerdere meldingen en vragen.
- Reactief beleid in plaats van proactief beheer
De gemeente wacht op afronding van bouwwerkzaamheden én op initiatieven van derden (zoals MRA-E) in plaats van zelf de regie te nemen. Dit toont een gebrek aan urgentie en regie over openbare veiligheid en infrastructuur.
- Plaatsing snelladers
De beantwoording is grotendeels een herhaling van wat al bekend was: de gemeente ondersteunt het proces, maar is niet leidend. Er wordt geen concreet tijdspad genoemd, en inwoners hebben daar dus nog weinig aan.
- Fixi als enige juiste kanaal
De suggestie dat meldingen alleen via Fixi serieus worden genomen, is zorgelijk. Het zou niet uit moeten maken of meldingen via e-mail, telefoon, een raadslid of Fixi binnenkomen – veiligheid en bereikbaarheid zouden leidend moeten zijn.
Behoorlijk Bestuur
18 Maart 2026
Stem Lijst 1
Behoorlijk Bestuur is met 7 gekozen zetels de grootste partij in de gemeenteraad van Den Helder
Ons meldpunt klachten lokale overheid is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email: uwmeldpunt@gmail.com
Mobiel: 0630525721
Of vul onderstaand contactformulier in
Ons meldpunt WMO Klachten is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email: wmoklachten@gmail.com
Mobiel: 0630525721
Of vul onderstaand contactformulier in
Contact ons, uw mening telt!
Na invullen op bevestigen klikken
Voor meer NIEUWS klik HIER
Wie zijn wij? klik HIER