2025 april 07 DEN HELDER VERGETEN: MILJOENEN NAAR REGIO, MAAR WIJ KRIJGEN NIKS

DEN HELDER VERGETEN: MILJOENEN NAAR REGIO, MAAR WIJ KRIJGEN NIKS

DEN HELDER VERGETEN: MILJOENEN NAAR REGIO, MAAR WIJ KRIJGEN NIKS

Het Rijk stelt 215 miljoen euro beschikbaar voor grootschalige projecten in Noord-Holland Noord. Gemeenten als Alkmaar, Hoorn en Heerhugowaard ontvangen hiermee forse investeringen in tunnels, ringwegen en stationsgebieden. Maar Den Helder? Die wordt slechts zijdelings genoemd. Geen project, geen budget, geen zichtbare opbrengst. En dat terwijl bereikbaarheid en woningbouw ook hier onder druk staan.

Behoorlijk Bestuur heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college. Want hoe kan het dat onze gemeente keer op keer het nakijken heeft bij regionale samenwerkingen? Waarom is Den Helder géén onderdeel van het woningbouwprogramma met 42.500 nieuwe woningen? Waar zijn de investeringen in onze bereikbaarheid gebleven, terwijl het Rijk tegelijk inzet op defensie?

Wij zijn altijd kritisch geweest op regionale afspraken die ons vooral beperken in plaats van versterken. Te vaak wordt de gemeenteraad buitenspel gezet en gaat de zeggenschap over onze toekomst verloren. Dit dossier laat opnieuw zien hoe zwak de zogenaamde “sterke lobby” van het gemeentebestuur in werkelijkheid is. Wij willen opheldering. En vooral: actie.

Lees hier onze volledige schriftelijke vragen:
SCHRIFTELIJKE vragen investeringen uit het Rijkspotje van 215 miljoen en de rol van Den Helder daarin

 

SCHRIFTELIJKE VRAGEN 

over de investeringen uit het Rijkspotje van 215 miljoen en de rol van Den Helder daarin

Den Helder, 7 april 2025 

Geacht college van burgemeester en wethouders, 

In een recente berichtgeving wordt gesproken over een bijdrage van 215 miljoen euro vanuit het Rijk voor grootschalige projecten in Noord-Holland Noord, gericht op onder andere infrastructuur en woningbouw. Gemeenten als Alkmaar, Hoorn en Heerhugowaard krijgen hieruit directe en concrete investeringen toegekend, zoals een nieuwe tunnel, ringwegen en stationsgebieden. Den Helder wordt slechts zijdelings genoemd, zonder concreet project of financiële toekenning. Bent u het met onze zienswijze eens? 

Onze fractie is altijd kritisch geweest over regionale samenwerkingen en de bijbehorende bestuurlijke afspraken. Wij constateren dat dergelijke samenwerkingen Den Helder regelmatig meer belemmeren dan dat ze ons iets opleveren. Ze leiden tot verlies van lokale zeggenschap en bestuurlijke daadkracht, waarbij de gemeenteraad steeds vaker wordt gereduceerd tot een tandeloze toeschouwer. Deze gang van zaken sterkt ons in onze overtuiging dat Den Helder in regionale verbanden structureel onderaan bungelt. Wij vragen ons dan ook af: hoe valt dit nog te verkopen aan onze inwoners?

Bij onze fractie roept dit alles de volgende vragen aan u op:

1. Over de concrete opbrengst voor Den Helder

  • Den Helder wordt in het artikel niet genoemd als partner in het plan voor de bouw van 42.500 woningen. Waarom is Den Helder geen onderdeel van dit woningbouwprogramma?
  • Wat gaat het college concreet doen om alsnog woningbouwimpulsen voor Den Helder uit dit fonds te verkrijgen?
  • Waarom is er geen enkel specifiek project voor Den Helder opgenomen in deze aanvraag, terwijl andere gemeenten wél voorzien zijn van concrete infrastructuurinvesteringen?
  • Is het college het met ons eens dat Den Helder slechts als randvoorwaarde wordt genoemd vanwege defensie, maar feitelijk geen actieve rol heeft gekregen in de besluitvorming of projectselectie?
  • Welke inspanningen heeft het college geleverd om Den Helder daadwerkelijk op de projectlijst te krijgen, en met welk resultaat?

2. Over strategische belangen en bereikbaarheid

  • In het artikel wordt gesteld dat bereikbaarheid van Den Helder belangrijk is vanwege de defensietaak. Welke concrete infrastructuurprojecten zijn dan namens Den Helder voorgedragen om die bereikbaarheid te verbeteren?
  • Is het college bereid alsnog een voorstel op tafel te leggen dat wél voorziet in bereikbaarheid van en naar Den Helder, bijvoorbeeld via het spoor, de N9 of andere regionale verbindingen?
  • Wat gaat u doen om te zorgen dat dit ‘belang van bereikbaarheid’ ook daadwerkelijk wordt vertaald in investeringen?

3. Over politieke positie en lobbykracht

  • De regio heeft als geheel opgetrokken, maar Den Helder lijkt hier slechts mee te liften zonder zelf invloed of resultaat. Kan het college toelichten wat de rol van Den Helder concreet is geweest in dit samenwerkingsproces?
  • Is het college het met ons eens dat andere gemeenten zoals Alkmaar en Hoorn de regie voeren en Den Helder nauwelijks tot geen zichtbare impact maakt?
  • Wat heeft de zogenaamde ‘sterke lobby’ van het college en het gemeentebestuur concreet opgeleverd voor Den Helder?
  • Welke acties zijn ondernomen om onze belangen beter voor het voetlicht te brengen en op de projectlijst te komen?
  • Bent u het met ons eens dat dit resultaat ronduit teleurstellend is, en dat dit geen recht doet aan het belang van Den Helder binnen Noord-Holland Noord?

4. Over het bredere signaal van regionale samenwerking

  • Dit lijkt opnieuw een signaal dat Den Helder in regionale samenwerkingen telkens het nakijken heeft. Wat is volgens het college de reden dat Den Helder keer op keer buiten de boot valt bij regionale verdelingen van middelen?
  • Hoe valt dit gebrek aan concreet resultaat nog te verkopen naar onze inwoners?
  • Wat houdt de veelbesproken “sterke lobby” van het bestuur dan feitelijk in, als dit het resultaat is?
  • De investeringen in andere gemeenten zijn groot, zichtbaar en concreet. Hoe verklaart het college dat Den Helder hier volledig buiten valt, ondanks eerdere beloftes en betrokkenheid bij regionale overleggen?

Namens de fractie van Behoorlijk Bestuur voor Den Helder en Julianadorp. 

S. Hamerslag 

 

Behoorlijk Bestuur
18 Maart 2026
Stem Lijst 1

Behoorlijk Bestuur is met 7 gekozen zetels de grootste partij in de gemeenteraad van Den Helder

Ons meldpunt klachten lokale overheid is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email:  uwmeldpunt@gmail.com  
Mobiel:  0630525721

Of vul onderstaand contactformulier in

 

Ons meldpunt WMO Klachten is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email:  wmoklachten@gmail.com  
Mobiel:  0630525721

Of vul onderstaand contactformulier in

Contact ons, uw mening telt!

Na invullen op bevestigen klikken

Naam *

Email *

Onderwerp (optie)

Bericht aan ons


 Voor meer NIEUWS klik HIER


Wie zijn wij? klik HIER