Video, woordvoering: Dierenwelzijn moet geen papieren ambitie blijven.
In deze bijdrage lichten wij onze visie op dierenwelzijn toe zoals besproken tijdens de commissievergadering. De visie 2025 van de gemeente bevat goede uitgangspunten, maar mist op belangrijke punten regie, concrete toezeggingen en structurele oplossingen.
Wat ons betreft is dierenwelzijn geen luxe of marktkwestie, maar een maatschappelijke verantwoordelijkheid van ons allemaal.
Een voorbeeld is de dierenbegraafplaats: dit staat bij Behoorlijk Bestuur hoog op het wensenlijstje.
Lees hier ons volledige standpunt over de visie Dierenwelzijn 2025 en waarom wij vinden dat het nu tijd is voor echte keuzes, duidelijke kaders en meer zeggenschap voor inwoners – mens én dier verdienen dat.
Woordvoering ⤵️
Visie Dierenwelzijn 2025
Voor onze fractie is dit document vooral een startpunt. Het is een visie waar we delen van kunnen steunen, maar ook vragen en zorgen bij hebben. Daarom wil ik enkele zaken uitlichten die voor ons essentieel zijn:
Allereerst zien we in de visie een stevige ambitie. Den Helder wil de meest diervriendelijke gemeente worden. Dat is een mooi streven. Er staan vijf duidelijke speerpunten in de visie:
✅ Actieve inzet voor dierenwelzijn
✅ Educatie en bewustwording
✅ Samenwerking in opvang en zorg
✅ Professionele opvang voor dieren in nood
✅ En verankering van dierenwelzijn in breder gemeentelijk beleid…
Dat geeft richting.
Toch wringt er iets. Op het punt van samenwerking in de zorgketens zien we dat de gemeente spreekt over het professionaliseren van opvang en zorgketens, maar tegelijkertijd – als het over de dierenbegraafplaats gaat – zegt de gemeente: dat is iets van de markt, daar nemen we geen actieve rol in…
Dat vinden wij inconsequent. Want als de gemeente zich wél mag bemoeien met de professionalisering van zorgketens, waarom dan niet met het faciliteren of mede opzetten van een dierenbegraafplaats die structurele inkomsten kan opleveren voor de zelfzorgketen zoals de wildopvang? Het college stelt zich op dit punt afwachtend op. Wij vinden dat de gemeente hier niet alleen een faciliterende, maar ook een regisserende rol moet pakken.
Wat ons betreft is dierenwelzijn geen marktkwestie! Maar een maatschappelijke verantwoordelijkheid.
Daarnaast zien we in de visie niets concreets terug over zeggenschap van inwoners. Participatie wordt benoemd, maar nergens wordt duidelijk of en hoe die participatie ook daadwerkelijk invloed heeft. Inspraak is voor ons niet voldoende. Wij willen echte zeggenschap! Juist ook als het gaat om ruimtelijke ontwikkeling die impact heeft op mens én dier. Denk aan de toepassing van de Omgevingswet, waarin participatie een verplicht onderdeel is. De rol van inwoners moet daarin sterker worden verankerd.
Een ander punt dat wij missen, is de structurele hulp aan mensen met een kleine beurs. Dierenwelzijn gaat niet alleen over opvang en regels, maar ook over de relatie tussen mens en dier. In landelijke media is de afgelopen tijd veel aandacht geweest voor het feit dat huisdieren steeds meer een luxeproduct worden. De kosten van dierenartszorg rijzen de pan uit. Er zijn maatschappen die zo groot worden dat er geen ruimte meer is voor maatwerk of lage tarieven. En er is een groeiend tekort aan dierenartsen.
Juist mensen met minder te besteden hebben vaak steun aan hun huisdier. Het dier vervult een belangrijke sociale rol in hun leven. Het draagt bij aan hun dagelijks geluk, zeker als zij zich geen vakanties of uitjes kunnen veroorloven. Dan moeten we als gemeente niet wegkijken, maar nadenken over wat we hier kunnen betekenen. Misschien hoort dit deels onder het armoedebeleid, maar het raakt direct aan dierenwelzijn. En dus moet dit gesprek wat ons betreft wel ergens een keer gevoerd worden❗
Tot slot herhalen we onze oproep om de dierenbegraafplaats serieus te onderzoeken als onderdeel van het uitvoeringsprogramma. Niet alleen vanwege de behoeftes onder bewoners, maar ook vanwege de structurele opbrengsten die gebruikt kunnen worden voor dieropvang. Wij willen geen afhankelijkheid van donaties alleen. Wij willen duurzame oplossingen.
Deze visie is wat ons betreft het beginpunt van een breder en scherper koers. Waarin dierenwelzijn niet alleen op papier ambitieus klinkt, maar ook in de praktijk wordt waargemaakt. Met duidelijke keuzes, regie vanuit de gemeente en oog voor de mensen en dieren in onze samenleving.
Carla Brian
Behoorlijk Bestuur
18 Maart 2026
Stem Lijst 1
Behoorlijk Bestuur is met 7 gekozen zetels de grootste partij in de gemeenteraad van Den Helder
Ons meldpunt klachten lokale overheid is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email: uwmeldpunt@gmail.com
Mobiel: 0630525721
Of vul onderstaand contactformulier in
Ons meldpunt WMO Klachten is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email: wmoklachten@gmail.com
Mobiel: 0630525721
Of vul onderstaand contactformulier in
Contact ons, uw mening telt!
Na invullen op bevestigen klikken
Voor meer NIEUWS klik HIER
Wie zijn wij? klik HIER