PERSBERICHT Behoorlijk Bestuur stuurt stevige brief naar Commissaris van de Koning over rol gemeente in woningcrisis
In onze ogen heeft het gemeentebestuur van Den Helder decennialang druk uitgeoefend op Woningstichting Den Helder om mee te doen met allerlei grote gebiedsontwikkelingen en prestigeprojecten. Daarmee is de woningstichting langzaamaan buiten haar kerntaken getreden. En of we het nu mooi vinden wat er allemaal is opgeknapt of juist kritisch zijn op sommige keuzes: het feit blijft dat de woningstichting is teruggefloten door de Autoriteit Woningcorporaties.
Dat gebeurt niet zomaar. Er is echt iets misgegaan. En wie heeft daaraan meegewerkt? In onze ogen het gemeentebestuur zelf.
Daarom vinden wij het onbegrijpelijk dat het huidige college nu met de vinger wijst naar de woningstichting en in brieven en persreacties eist dat ze zich aan “oude afspraken” houden. Daarmee gaat het college voor ons écht een grens over. In plaats van anderen de maat te nemen, zou dit hét moment moeten zijn om zelf eens goed in de spiegel te kijken.
We missen elke vorm van zelfreflectie. En dat is kwalijk. Daarom hebben wij van Behoorlijk Bestuur alweer een brief gestuurd naar de Commissaris van de Koning, de toezichthouder op het gemeentebestuur in onze provincie. In die brief leggen wij uit hoe het gemeentebestuur in onze ogen mede-eigenaar is van deze situatie, en roepen wij op tot bestuurlijke verantwoordelijkheid.
Tegelijkertijd willen we helder zijn: wij steunen de nieuwe koers van de woningstichting. Het is goed dat de corporatie weer teruggaat naar haar kerntaken: zorgen voor voldoende sociale en betaalbare huurwoningen, maar ook leefbaarheid in de wijken en aandacht voor de mensen die dat het hardst nodig hebben.
Wij kiezen voor betaalbaar wonen, goede buurten en een woningcorporatie die haar maatschappelijke rol weer serieus neemt. Daar staan wij volledig achter.
Contactpersoon:
S. Hamerslag
Fractievoorzitter Behoorlijk Bestuur voor Den Helder en Julianadorp
Mail:
➡️Schriftelijke vragen over koerswijziging woningstichting en gemeentelijke verantwoordelijkheid
➡️Behoorlijk Bestuur voor Den Helder en Julianadorp Steun aan de ingezette koerswijziging
Brief aan de commissaris van de Koning⤵️
Aan:
De heer A.Th.H. van DijkC
Commissaris van de Koning
Provincie Noord-Holland
cvdK@noord-holland.nl
Datum: 19 april 2025
Onderwerp: Vervolg op eerdere signalen inzake woningcorporatiebeleid en bestuurlijke verantwoordelijkheid gemeente Den Helder
Geachte heer Van Dijk,
Eerder hebben wij u op 4 april 2025, namens de fractie van Behoorlijk Bestuur voor Den Helder en Julianadorp, een brief gestuurd waarin wij onze steun hebben uitgesproken voor de koerswijziging van Woningstichting Den Helder. Wij zagen in de benoeming van de heer Stefan van Schaik als nieuwe bestuurder een hoopvol signaal. Zijn voornemen om terug te keren naar de volkshuisvestelijke kernopdracht van de corporatie sluit aan bij de lijn die wij als partij al jarenlang bepleiten: minder prestige, meer betaalbaar wonen, voor de mensen die nú op zoek zijn naar een thuis.
Onze steun werd onderbouwd met de overtuiging dat deze koerswijziging noodzakelijk was. Dat is inmiddels bevestigd door de brief van de Raad van Commissarissen van Woningstichting Den Helder, gedateerd 20 februari 2025, die wij pas op Goede Vrijdag 18 april jl na een verzoek om inlichtingen van het college hebben ontvangen. De inhoud van deze brief is voor ons aanleiding tot een dringend vervolg.
Wat in de brief wordt beschreven over de voorgaande bestuurspraktijken van de woningstichting is ernstig: structurele tekortkomingen in risicobeheersing, integriteit en interne sturing, resulterend in verscherpt toezicht door de Autoriteit Woningcorporaties en het gedwongen vertrek van de voormalige bestuurder.
Echter, wij willen hierbij nadrukkelijk aankaarten dat de woningstichting deze koers niet alleen heeft gevaren. Het college van burgemeester en wethouders van Den Helder, zowel het huidige als het vorige, heeft deze lijn jarenlang gesteund, gefaciliteerd en in bepaalde gevallen mede gestuurd.
Projecten als het warmtenet, Dijkkwartier, Station Zuid, Landgoed Langevliet etc zijn daar het bewijs van. De druk vanuit het stadhuis om door te zetten op financieel risicovolle, onrendabele en maatschappelijk discutabele projecten heeft volgens ons rechtstreeks bijgedragen aan de ontsporing die nu door de Raad van Commissarissen wordt benoemd.
Het feit dat deze brief van 20 februari tot afgelopen vrijdag buiten zicht van de gemeenteraad is gehouden, maakt de situatie des te schrijnender. Nog altijd ontbreekt elke vorm van zelfreflectie bij het college. Dat is wat ons betreft onacceptabel.
Daarnaast maken wij ons ernstige zorgen over mogelijke belangenverstrengeling. Eén van de betrokken functionarissen binnen Woningstichting Den Helder is betrokken bij Stichting De Nollen, die vervolgens betrokken werd bij kunstwerken bij het bouwproject Station Zuid. In de brief van de RvC wordt expliciet gesproken over signalen van mogelijke fraude en integriteitsproblemen. Gezien de verwevenheid van gemeente, woningstichting en externe partijen is dit een kwestie die wij zeer serieus nemen.
Geachte heer Van Dijk,
In het licht van bovenstaande verzoeken wij u nadrukkelijk om:
De bestuurlijke rol van het gemeentebestuur van Den Helder in deze dossiers nader te onderzoeken;
Te beoordelen in hoeverre het college van burgemeester en wethouders mede verantwoordelijkheid draagt voor het ontstaan van de situatie bij de woningstichting;
Zich als commissaris actief uit te spreken over het belang van bestuurlijke zelfreflectie in deze casus.
Behoorlijk Bestuur heeft deze signalen al in een eerder stadium geuit, o.a. via onze brandbrief d.d. 13 november 2024 en onze uitgebreide documentatie bij de raadscommissie SOB op 11 november 2024. De brief van de Raad van Commissarissen bevestigt nu puntsgewijs onze analyse. Dat is wrang, maar ook een steun in de rug voor inwoners die hun zorgen jarenlang niet gehoord voelden.
Wij hopen dat u onze signalen opnieuw serieus in overweging neemt, en dat u bereid bent dit bredere bestuurlijke vraagstuk ook binnen uw toezichtrol bespreekbaar te maken.
Het is in onze ogen van belang dat niet alleen wordt opgetreden wanneer het te laat is, maar dat structureel wordt gekeken naar de politieke en ambtelijke aansturing die aan de basis van deze ontsporing heeft gestaan.
Wij blijven uiteraard beschikbaar voor nadere toelichting of overleg.
Met vriendelijke groet,
S. Hamerslag
Fractievoorzitter
Behoorlijk Bestuur voor Den Helder en Julianadorp
Bijlagen eerdere brieven, brief RvC, schriftelijke vragen, woord voering SOB en documenten
Behoorlijk Bestuur
18 Maart 2026
Stem Lijst 1
Behoorlijk Bestuur is met 7 gekozen zetels de grootste partij in de gemeenteraad van Den Helder
Ons meldpunt klachten lokale overheid is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email: uwmeldpunt@gmail.com
Mobiel: 0630525721
Of vul onderstaand contactformulier in
Ons meldpunt WMO Klachten is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email: wmoklachten@gmail.com
Mobiel: 0630525721
Of vul onderstaand contactformulier in
Contact ons, uw mening telt!
Na invullen op bevestigen klikken
Voor meer NIEUWS klik HIER
Wie zijn wij? klik HIER